4056 發表於 2007-3-5 02:31

剛有牌 有意買車...

小弟19歲剛領新牌,想買輛二手車方便出行,但受經濟問題影響,選擇很有限...望前輩們可給一點意見。

要求是在1500cc以下(慳油+平d牌費),慳油實用,維修方便,可坐五人。
什麼牌子也沒所謂,總金額(包括車價,牌費,保險,泊車)不過$20000。請指教一下小弟thx...

汨車已找到500一個月
但不清楚保險方面需付多少(19歲+新牌)
及車種方面不知如何選擇。上網睇過有d車係$6000就有,係平就平,但可唔可靠?定$9000好d?定係只因車齡低所以車價貴d??

thxz~

小弟現月入$6000左右,6月起應該過一萬,能否養得起一部普普通通的舊二手車??通常養車需多少錢(要計埋我既保險)?

virus 發表於 2007-3-5 02:42

hkbw 發表於 2007-3-5 06:00

原帖由 4056 於 2007-3-5 02:31 發表
小弟19歲剛領新牌,想買輛二手車方便出行,但受經濟問題影響,選擇很有限...望前輩們可給一點意見。

要求是在1500cc以下(慳油+平d牌費),慳油實用,維修方便,可坐五人。
什麼牌子也沒所謂,總金額(包括車價,牌費,保險,泊車)不過$20000。請指教一下小弟thx...

汨車已找到500一個月
但不清楚保險方面需付多少(19歲+新牌)
及車種方面不知如何選擇。上網睇過有d車係$6000就有,係平就平,但可唔可靠?定$9000好d?定係只因車齡低所以車價貴d??

thxz~

小弟現月入$6000左右,6月起應該過一萬,能否養得起一部普普通通的舊二手車??通常養車需多少錢(要計埋我既保險)?

1. 平極我諗你買d一萬左右既車先ok..
2. 不過就算呢d年份有返咁上下, 又咁平的車, 閣下保費應該冇八千都要一萬..
3. 牌費, 1500cc 級別, 都要三千幾一年..

照咁計, 都未計維修已經過晒你既上限啦...

Dolphin 發表於 2007-3-5 10:40

保費方面, 十分不利, 樓主年齡+牌齡不足, 無任何NCB, 幾千蚊既車車齡通常偏高, 保費會很貴.

仲有係易手車買返來, 為求心安, 通常都要執一執. 攪下迫力換胎換CAM帶, 果度都可能要幾千.

仲有係外出的時租泊車錢...

仲有唔好彩被抄牌既罰款...

仲有 touch wood 唔小心 high 花左自己/人地架車既整車錢...

仲有係買汽車精品, 洗車用品(假設自己洗)既錢...

仲有係定時 check 車換偈油風隔油隔既錢...

所以養車錢唔好預到咁"蚊"...

royu 發表於 2007-3-5 16:21

Fuel consumption =$1500 (Depend on your needs)
Parking = $500
License fees =less than $4000 for 1500cc ($333 per month)
Insurance fees = Below 25 yr old and unexperience driver about $7000 thrid party libility
($583)
Manintance fees: $3000 year ($250 per month)
Outside parking & Tunnel Fees: $500
Total per month: Around $3666

4056 發表於 2007-3-6 00:08

Manintance fees: $3000 year ($250 per month)??
很貴...
假如用d溫和d既駕駛方法渣,例如避免經常高轉,減少地板油,減少不必要加減速,可否減低維修費?
保險係7000+583=7583??
自己手緊,唯有小心d...所以罰款、意外果d假定係唔會先...計返個基本支出
保險方面,講真...預左:P 只係諗緊駛唔駛貴到萬三萬四...

我一個星期大概渣兩日左右,fuel大概幾多??(會去新界)
條數重新計過
車:9000

每月駛費:
牌費:325(每月)
保險:7583/12=631(每月)
維修:250(每月)
月租:500
outside parking & tunnel:500
油費:1300(假設)
總數係:每月3500左右有沒有低估??
我ge計法係將保險、牌費、維修果d攤開晒每個月攤分

通常月入幾多ge人先至有資格擁有一架車...??
要唔要一萬?:Q

請指教邊款車適合新手駕駛...唔志在速度,只需要適合任何道路就ok,只係買來為方便   
加多一問:棍波車比自動波車慳油幾多%?渣棍波車對減低燃油支出有冇幫助?我想要自動波車 但又想慳油   決定唔倒自動波定棍波好...   
但以減低支出為先決條件...

無名 發表於 2007-3-6 01:14

原帖由 4056 於 2007-3-6 00:08 發表
每月駛費:

要唔要一萬?

所以話養架車都幾貴,唔係話月入幾千蚊唔可以有車,
不過負擔真係太大,正所謂你唔食架車都要食,
儲多兩個錢做老婆本好過啦!
小弟都計過條數,如果將來有家累,月入冇二萬五都唔敢買車!
所以我好羡慕有車之板友,佢地搵好多錢呀!

hkbw 發表於 2007-3-6 05:27

原帖由 無名 於 2007-3-6 01:14 發表

所以話養架車都幾貴,唔係話月入幾千蚊唔可以有車,
不過負擔真係太大,正所謂你唔食架車都要食,
小弟都計過條數,如果將來有家累,月入冇二萬五都唔敢買車!
所以我好羡慕有車之板友,佢地搵好多錢呀!

唔係只係月入既, 咁都要睇你住邊啦, 駛唔駛供樓,同埋有冇/打唔打算要小朋友啦...

其實小弟家中的兩部車, 正常一般來講, 食水都唔係好深...

hkbw 發表於 2007-3-6 05:49

原帖由 4056 於 2007-3-6 00:08 發表
Manintance fees: $3000 year ($250 per month)??
很貴...
假如用d溫和d既駕駛方法渣,例如避免經常高轉,減少地板油,減少不必要加減速,可否減低維修費?
保險係7000+583=7583??
自己手緊,唯有小心d...所以罰款、意外果d假定係唔會先...計返個基本支出
保險方面,講真...預左 只係諗緊駛唔駛貴到萬三萬四...

我一個星期大概渣兩日左右,fuel大概幾多??(會去新界)
條數重新計過
車:9000

每月駛費:

要唔要一萬?

請指教邊款車適合新手駕駛...唔志在速度,只需要適合任何道路就ok,只係買來為方便   
加多一問:棍波車比自動波車慳油幾多%?渣棍波車對減低燃油支出有冇幫助?我想要自動波車 但又想慳油   決定唔倒自動波定棍波好...   
但以減低支出為先決條件...

維修, 睇你好唔好彩的吧了...小弟家中兩部車, 部100仔上年暑假無啦啦壞brake, 又要換電窗摩打,
又要驗車, 咁就過$4000的了...部大發charade仲慘, 可以無啦啦有天災人禍, 爆月車頭玻璃再爆車尾玻璃,
計埋驗車, 又冇左$4000...

仲未計車胎wo...一條新胎, 平極都要$300-$400一條的呀..一換換4條...大約2萬至3萬公里換一套...

仲有偈油風格呢? 每次平極都要$300, 仲有波箱油呢? 計你每兩年換一次, 當$400計啦...

你不如去搵下有冇保險公司受你玩先啦..$7583, 今時今日, 以你來講, 好難做到呢個價的...

tunnel+outside parking預$500? 小弟家中兩部車, 輪流用, 當一部計, 一個星期一定行足七日,
大老山隧道, 獅子山隧道, 將軍澳隧道, 我係香港時, 每星期都會過兩三轉,
又會返教會, 返我婆婆度...都唔駛$500...除非你日日走上青馬行, 又或者成日行大欖隧道+西隧..
又或者成日去尖沙咀泊車..否則, outside parking + tunnel, 應該唔駛咁多..

如果真係咁緊呢, 我建議你遲d先考慮買車...一係等過25歲, 最低限度都等夠三年牌先..
咁起碼俾少一d...

手波, 如果你駕駛不當, 分分鐘仲貴過自動波...以閣下的條件來講, 就算係都只係星期六日駕,
我建議你就算真係要買車都買部自動波, 多點留意下路面先...

總括而言, 小弟唔建議你現階段買車...

CZ_6686 發表於 2007-3-6 12:19

好多燕梳公司都唔會受新牌加唔夠歲
就算受,一係保費好貴,一係Loading好高
建議都係搵夠牌夠歲親慼出車

小弟手頭上有部97 大眼仔Civic,唔夠牌唔夠歲出燕梳要$6000
19歲新牌問左好多間都話唔受!
頁: [1] 2
查看完整版本: 剛有牌 有意買車...