查看完整版本: (問) 各路試考場分佈及難度

da54 2005-11-4 02:26

(問) 各路試考場分佈及難度

請問除各間駕駛學院外,香港有幾多個考駕駛路試的考場呢?
佢地又分別會負責乜野車種呢?

另外如果以考 1,2 號牌黎計,邊 d 考場會較易,邊 d 會較難呢?
謝謝各位高人解答!

simon12 2005-11-4 07:48

[quote] [u][ref=411959][b][i]da54[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 02:26 AM 發表:[/u]

請問除各間駕駛學院外,香港有幾多個考駕駛路試的考場呢?
佢地又分別會負責乜野車種呢?

另外如果以考 1,2 號牌黎計,邊 d 考場會較易,邊 d 會較難呢?
謝謝各位高人解答! [/quote]

香港共有16個考場,以我所知, 九龍忠義街,天光道,油塘,澤安道和葵盛是考輕型貨車。

最難試場:忠義街,全個路試都是斜路,的士小巴容易爬你頭,該處的老人家的屋村,小心老人家和車輛出入。

最易試場:澤安道和天光道。

(有錯指正)

[[i] Last edited by simon12 on 2005-11-4 at 12:27 [/i]]

HY671 2005-11-4 09:26

[quote] [u][ref=412007][b][i]simon12[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 07:48 AM 發表:[/u]
香港共有16個考場,以我所知, 九龍忠義街,天光道,油塘,澤安道和葵盛是考輕型貨車。

最難巿場:忠義街,全個路試都是斜路,的士小巴容易爬你頭,該處的老人家的屋村,小心老人家和車輛出入。

最易巿場 ... [/quote]

你試過晒期他路段嗎?澤安道、葵盛圍都係行斜路,而且兩處都係老人村。
油塘好似冇乜野,但工廠區多貨車上落貨,d貨van係咁飛。

香港考1/2牌既得大球場,但泊位、調頭又係在斜路,而路試路段經常塞
車到飛起。

[[i] Last edited by HY671 on 2005-11-4 at 10:34 [/i]]

simon12 2005-11-4 09:28

[quote] [u][ref=412039][b][i]HY671[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 09:26 AM 發表:[/u]

你試過晒期他路段嗎?澤安道、葵盛圍都都係行斜路,而且兩處都係老人村。
油塘好似冇乜野,但工廠區多貨車上落貨,d貨van係咁飛。

香港考1/2牌既得大球場,但泊位、調頭又係在斜路,而路試路段經常 ... [/quote]

咁即係香港駕駛學院或觀塘駕駛學院有著數?

DD2113 2005-11-4 09:54

柴灣 (新廈街): 專考大巴小巴, 及中型貨車 --

個人認為難度分只係1.5 (如果滿分是5), 因為差不多完全沒有斜路, 車輛流量也少, 只是柴灣道東行, 及常安街的路面情況比較複雜: 死車多, 巴士站及有行人亂過馬路.

CZ_6686 2005-11-4 12:23

最難一定係天光道,喑斜多,陰濕位更多!
最易可能真係澤安道,一條路行哂,無幾難

simon12 2005-11-4 12:31

[quote] [u][ref=412118][b][i]CZ_6686[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 12:23 PM 發表:[/u]

最易可能真係澤安道,一條路行哂,無幾難 [/quote]

忠義街斜路仲多,燈位和暗斜。而且我行路試都見過有其他學神在斜路死火和倒後,不過我在馬路未試過#;D

[[i] Last edited by simon12 on 2005-11-4 at 12:32 [/i]]

CZ_6686 2005-11-4 12:38

[quote] [u][ref=412124][b][i]simon12[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 12:31 PM 發表:[/u]

忠義街斜路仲多,燈位和暗斜。而且我行路試都見過有其他學神在斜路死火和倒後,不過我在馬路未試過#;D

[[i] Last edited by simon12 on 2005-11-4 at 12:32 [/i]] [/quote]
燈位同斜路都唔係咩問題,最大問題條路係你眼睇佢唔斜,
其實就係斜路黎,當平路咁起步,即刻空波行車...

講到尾,最緊要踏板同波檔控制純熟就得

KF8311 2005-11-4 13:39

[quote] [u][ref=412007][b][i]simon12[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 07:48 發表:[/u]

最難試場:忠義街,全個路試都是斜路,的士小巴容易爬你頭,該處的老人家的屋村,小心老人家和車輛出入。

最易試場 ... [/quote]

葵盛0既緣小89 見到人考牌都照扑人頭bor:o:o

simon12 2005-11-4 13:54

[quote] [u][ref=412168][b][i]KF8311[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 01:39 PM 發表:[/u]

葵盛0既緣小89 見到人考牌都照扑人頭bor:o:o [/quote]

我師傅話的士小巴話我們學神阻住佢地揾食wor#:P

BEN_HT8912 2005-11-4 14:56

EMTRY

[[i] Last edited by BEN_HT8912 on 2005-11-10 at 22:18 [/i]]

FX8173 2005-11-4 23:58

[quote] [u][ref=412118][b][i]CZ_6686[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 12:23 PM 發表:[/u]

最易可能真係澤安道,一條路行哂,無幾難 [/quote]

天光道睇落好易,其實都幾難﹗忠義就係咁多條中最難,最易係澤安道~

KF8311 2005-11-5 00:17

[quote] [u][ref=412180][b][i]simon12[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 13:54 發表:[/u]

我師傅話的士小巴話我們學神阻住佢地揾食wor#:P [/quote]

係定la, 佢地d 職業佬分分鐘都係錢,想唔趕都唔得,見有學神0係度,自然興#]:(

da54 2005-11-6 01:56

其實大家認為學輕型貨車揀考香港區定九龍區好呢?

2500 2005-11-6 10:02

[quote] [u][ref=412662][b][i]FX8173[/i][/b][/ref]  在 2005-11-4 23:58 發表:[/u]

天光道睇落好易,其實都幾難﹗忠義就係咁多條中最難,最易係澤安道~ [/quote]

已上各路段我都考過晒
忠義街係死車比較多(吾算難)
澤安道最危險既位係南昌街過完燈位後cut線落天橋果到
個位好似被後車扒頭(可以送"嚴重"一個不留意路面狀況)
天光道係斜路多(部份係暗向下)
另外,如果忠義街都叫斜路多
考澤安道吾係上大斜路就落大斜
考澤安道比考忠義街既行車時間長約五分鐘

KF8311 2005-11-7 23:20

[quote] [u][ref=413710][b][i]2500[/i][/b][/ref]  在 2005-11-6 10:02 發表:[/u]

已上各路段我都考過晒
忠義街係死車比較多(吾算難)
澤安道最危險既位係南昌街過完燈位後cut線落天橋果到
個位好似被後車扒頭(可以送"嚴重"一個不留意路面狀況)
天光道係斜路多(部份係暗向下)
... [/quote]

你點解會考過晒?你考0左幾次車??

另問,澤安道路試是否Van 仔中最長?最短係邊條????

arhang2001 2005-11-9 20:55

[quote] [u][ref=415158][b][i]KF8311[/i][/b][/ref]  在 2005-11-7 11:20 PM 發表:[/u]

你點解會考過晒?你考0左幾次車??

另問,澤安道路試是否Van 仔中最長?最短係邊條???? [/quote]

搭咀先:

我就考過(順序)忠義街,葵盛圍同天光道。
忠義街就算合併試我記得都係行十五分鐘左右,
路程偏短。不過路面情況就頗複雜,人多,斜
路多,禁區迦密村街死車亦多。

葵盛圍我考石頭街線,考當時正值葵涌村四五
期重建如火如荼進行中,死左係兩部停在彎位
的泥車上面,葵盛三條線齋行丙部都要行十五分
鐘以上,最長係葵盛圍來回線,但難度相比我
考的石頭街低得多。

天光道丙部,我記得都係十分鐘左右,我係出
試場轉左,並非出亞皆老街,如果係出試場轉
右的話,天光道落斜轉亞皆老街就係最難的位
置。