SPkent 發表於 2015-10-24 10:11

特短區間:紅磡至美孚

開嚟做乜,不如直接回送(回廠)喇

kei_hk 發表於 2015-10-24 10:39

做埋紅磡去南昌一段囉。

單是紅磡至尖東/柯士甸﹐都唔少客的。

tonyng 發表於 2015-10-24 12:30

按照你的邏輯, 係咪東鐵紅磡去沙田特短區間都唔好做, 直接回廠算?

groom1002 發表於 2015-10-24 13:24

點解唔去埋荃灣西?

kei_hk 發表於 2015-10-24 15:55

groom1002 發表於 2015-10-24 13:24
點解唔去埋荃灣西?

這一層只有MTR 才知真正原因。

純靠估係美爭都算係大站﹐人手較為多﹐加埋係轉車站﹐可達到最好效果。
甚至乎有意外(有乘客未及時落車)﹐仲有荃灣西站守尾門。

RE2303 發表於 2015-10-24 22:09

kei_hk 發表於 2015-10-24 15:55
這一層只有MTR 才知真正原因。

純靠估係美爭都算係大站﹐人手較為多﹐加埋係轉車站﹐可達到最好效果。

因為美孚關門後發現有人留喺車上面都可以近近地荃灣西放客。如果荃灣西清客,就真係帶埋佢入大西北遊河了(聽聞係咁)

同埋TWW需求唔算太大。

lsc04d11 發表於 2015-10-25 10:16

紅磡往美孚出現左好耐啦……

西鐵綫/東鐵綫會做埋客先返廠,但輕鐵可以好遠返屯門輕鐵車廠都唔上落客……

S3BL343@66 發表於 2015-10-31 17:15

lsc04d11 發表於 2015-10-25 10:16
紅磡往美孚出現左好耐啦……

西鐵綫/東鐵綫會做埋客先返廠,但輕鐵可以好遠返屯門輕鐵車廠都唔上落客……

以前有 506D,610D去輕鐵車廠唔知點解取消

dogdog002 發表於 2015-11-1 00:44

S3BL343@66 發表於 2015-10-31 17:15
以前有 506D,610D去輕鐵車廠唔知點解取消

610D應該係去到散石灣/青雲站
但問題係根本無必要複雜化

屯門碼頭又唔係遠

收車時候本身剩餘既車都Cover到服務

吉車直返車廠反而更有效益

車長做少一陣,又可以行最快既路返廠,

例如最快由元朗起應該係經澤豐河田建安返廠

不過而家成日見佢地收車都收得好怪

例如會泊係車廠前面果段路軌,泊係天榮站

HF3204@243M 發表於 2015-11-4 08:26

RE2303 發表於 2015-10-24 22:09
因為美孚關門後發現有人留喺車上面都可以近近地荃灣西放客。如果荃灣西清客,就真係帶埋佢入大西北遊河了 ...

站助唔係有責任喺尾站清客咩
頁: [1] 2
查看完整版本: 特短區間:紅磡至美孚