tonyng 發表於 2015-11-30 17:05

【新聞】高鐵延至2018年第3季完工,政府最多承擔844.2億元

政府宣布經路政署審核後,同意將高鐵香港段完工日期推遲至2018年第3季,並將委託費用預算提高至844億2千萬元及封頂,較港鐵6月提交的估算少8億8千萬元。

運輸及房屋局局長張炳良表示,港鐵同意政府的建議,假如造價進一步提升超出844億2千萬元,將由港鐵自行承擔。

張炳良解釋,最新的估算造價較港鐵提出的低,是由於調低了項目的管理費、備用資金以及第2期月台工程費用。               

Source: http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1226760-20151130.htm?spTabChangeable=0

---

今早港鐵(0066.HK)停牌,不知政府提出封頂價會否影響龜價表現呢?:P

CSE 發表於 2015-11-30 17:34

今鋪真係1000億埋單不是夢;P除時沙中線大圍至紅磡段完工高鐵都仲未搞掂...

kchole 發表於 2015-11-30 22:25

無底深潭
另外MTR會借錢派股息

GK3258 發表於 2015-12-1 00:28

幾多錢都無分別啦,反正都係加價質比市民食

238X 發表於 2015-12-2 01:10

咁一係爛尾一拍兩散囉。搵人炸咗個站一天都光哂,係咪?

我真係好想知除咗嘴炮仲有咩方法

jackson1003 發表於 2015-12-2 15:51

kchole 發表於 2015-11-30 22:25
無底深潭
另外MTR會借錢派股息

gearing ratio 高左, Interest expense高左, EPS低左....長遠對股東不利

LAK2 發表於 2015-12-3 12:12

238X 發表於 2015-12-2 01:10
咁一係爛尾一拍兩散囉。搵人炸咗個站一天都光哂,係咪?

我真係好想知除咗嘴炮仲有咩方法

改做西鐵二線, 並取代北環線 :lol

oman 發表於 2015-12-3 14:23

LAK2 發表於 2015-12-3 12:12
改做西鐵二線, 並取代北環線

或者將直通車拉去九龍站都得.

再唔係成為東鐵/西鐵快線

又可以攪個地底單車公路. 地底用黎擺骨灰

053h4 發表於 2015-12-3 15:28

頁: [1]
查看完整版本: 【新聞】高鐵延至2018年第3季完工,政府最多承擔844.2億元