miklcct 發表於 2015-12-11 00:23

除了過境車程外原來有其它都可以出入閘慳錢!

大家都知道,搭港鐵絕大多數的過境車程都可以透過上水站出入閘的方式慳錢。如使用成人八達通,九龍塘以南所有地方過境都應在上水出入閘,如使用學生八達通,除了從上水、粉嶺及馬場出發外都應該在上水出入閘。
但原來其它線路上都存在着可出入閘慳錢的情況:

成人八達通卡:
大圍以北車站來往東涌或迪士尼 南昌出入閘均可慳錢

特惠八達通卡:
錦上路來往紅磡 美孚出入閘即慳0.2
屯門至元朗來往迪士尼 美孚出入閘即慳0.1
錦上路來往迪士尼 美孚出入閘即慳0.2
屯門至元朗來往東涌 美孚出入閘即慳0.3
錦上路來往東涌 美孚出入閘即慳0.6
上水來往欣澳 九龍塘出入閘即慳0.2
烏溪沙至車公廟來往東涌或迪士尼 南昌出入閘即慳0.1(車公廟來往東涌)至0.9(烏溪沙來往迪士尼)

例子太多,不能盡錄

busfunfun 發表於 2015-12-11 00:56

真係唔講唔知
會唔會係尖東歸西之後

港鐵調整長線同短線車資有關

miklcct 發表於 2015-12-11 01:05

busfunfun 發表於 2015-12-11 00:56
真係唔講唔知
會唔會係尖東歸西之後

我初步寫了一個程式以三層迴圈方法列舉出所有出入閘可慳錢的車程,輸入了不含過境車程的車費表入去都已經產生了數以十計的組合。等我將程式寫入試算表巨集內可能會產生更驚人的結果。

-----

使用學生卡在部分情況下,出兩次閘再過境所節省的車費會更多!
灣仔至羅湖:41.0
只於上水出入閘:10.2 + 23.4 = 33.6
紅磡及上水均出入閘:5.2 + 4.7 + 23.4 = 33.3

Sienta 發表於 2015-12-12 16:56

不錯的學術研究,
不過除了上水站外我諗無人會為一個幾亳去又上又落:lol
始終時間成本唔係咁值

Quanta 發表於 2015-12-25 19:40

有回程九折嗰排個情況仲複雜,仲多出閘可慳錢嘅情況:lol不過時間就是金錢。除咗上水站差幾蚊之外,其他情況唔多值

miklcct 發表於 2015-12-25 21:42

Quanta 發表於 2015-12-25 19:40
有回程九折嗰排個情況仲複雜,仲多出閘可慳錢嘅情況不過時間就是金錢。除咗上水站差幾蚊之外,其他情況 ...
如果慳錢站係轉車站,尤其是係長通道轉車站(例如美孚、九龍塘),咁慳錢就毋須成本。
以使用學生卡為例,由馬鞍山線沿線(大圍除外)去東涌,只要在南昌站轉車時多手出入閘,就已經可以慳到0.1至0.3。
頁: [1]
查看完整版本: 除了過境車程外原來有其它都可以出入閘慳錢!