Sienta 發表於 2015-12-28 11:25

輕鐵1118將會安裝新殼

據指車頭車尾會用返原有部件

mak5052 發表於 2015-12-28 11:59

難道1118會是五期樣版車? 另外, 1112有冇可能如此處理?

Sienta 發表於 2015-12-28 12:18

mak5052 發表於 2015-12-28 11:59
難道1118會是五期樣版車? 另外, 1112有冇可能如此處理?
暫時只有1118消息
1112應該唔會修復;P

HA7874~HC2110 發表於 2015-12-28 14:19

1118 唔係俾個吊臂撞到連條車陣都彎埋, 而直接退役?

LRT1005 發表於 2015-12-29 01:30

昨晚在屯門車廠攝
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=image&aid=257614&size=300x300&key=ac11b676914739f0&nocache=yes&type=fixnone

marcowong1011 發表於 2015-12-29 08:34

MTR update ig 話有兩卡補充卡運抵

另外, 五期車相關資料係邀請資格預審完結後冇再出現係港鐵網站, 包括招標進程公告

Sienta 發表於 2015-12-29 11:41

LRT1005 發表於 2015-12-29 01:30
昨晚在屯門車廠攝

呢個就係車架,據聞會將1118同1112嘅未有損壞嘅部件冚返落去,進行器官移植;P

mak5052 發表於 2015-12-29 15:02

Sienta 發表於 2015-12-29 11:41
呢個就係車架,據聞會將1118同1112嘅未有損壞嘅部件冚返落去,進行器官移植
...

即是1118, 1112都會好似1117咁火鳳凰重生?
另外, 兩架三期事故車 (1093, 屯門碼頭站撞車; 1091, 706洪天路起火車) 現況如何? 退定仍在修理?

bennq 發表於 2015-12-29 15:03

係咪因為係claim 到保險而只係賠返個車架
但有邊間廠會肯開條line做2個咁大把ge車架?
同埋呢2架車會唔會用過1112/1118呢2個number 還是新number?
同埋係香港重新組裝?

bestwishes706 發表於 2015-12-29 15:11

mak5052 發表於 2015-12-29 15:02
即是1118, 1112都會好似1117咁火鳳凰重生?
另外, 兩架三期事故車 (1093, 屯門碼頭站撞車; 1091, 706洪天 ...

1093已完成修復,今日被1106拖出街試車
1091尚未開始修復
頁: [1] 2
查看完整版本: 輕鐵1118將會安裝新殼