66702686 發表於 2016-1-8 16:44

旺角金鐘站客流未來

南港島線,觀塘廷線通車後,最唔會加劇旺角同金鐘站ge轉線客流。

kei_hk 發表於 2016-1-8 16:56

增加人流係必然的事

正如黃埔紅磡去旺角太子深水埗﹐甚至佐敦﹐仲會唔會考慮8成以上機會會塞車的路面交通工具?

南港島線方面﹐唔同仲同你玩呆坐香港仔隧道?

66702686 發表於 2016-1-8 17:29

增加人流係必然的事

正如黃埔紅磡去旺角太子深水埗﹐甚至佐敦﹐仲會唔會考慮8成以上機會會塞車的路面交通 ...

依家金鐘站已經好多人,繁時好難上車

油麻地站應該唔會加劇人流因為唔順路

kei_hk 發表於 2016-1-8 17:34

66702686 發表於 2016-1-8 17:29

如果係去佐敦﹐咪要靠油麻地囉。

尖沙咀應該除了大節日有封路外﹐紅磡人應該唔會用MTR的﹐但何文田人有機會都會靠MTR出入尖沙咀。

wkc329 發表於 2016-1-9 01:08

如果北港島綫採用換綫方案,的確可以分流金鍾站嘅客量,不過宜家嘅方案似乎會嚴重加劇金鐘站嘅轉線人流。

66702686 發表於 2016-1-9 11:32

kei_hk 發表於 2016-1-8 17:34
如果係去佐敦﹐咪要靠油麻地囉。

尖沙咀應該除了大節日有封路外﹐紅磡人應該唔會用MTR的﹐但何文田人有 ...

旺角站現時上行方向紅轉綠,下行方向綠轉紅,遲D應該上下行方向都出現紅綠互相轉線的情況

66702686 發表於 2016-1-9 16:44

增加人流係必然的事

正如黃埔紅磡去旺角太子深水埗﹐甚至佐敦﹐仲會唔會考慮8成以上機會會塞車的路面交通 ...

頁: [1]
查看完整版本: 旺角金鐘站客流未來