bjbus 發表於 2016-1-11 19:56

kei_hk 發表於 2016-1-11 22:47

高鐵香港段沒有任何路軌接駁現時西鐵線﹐所以高鐵係進入唔到現時西鐵及東鐵線的任何路軌。

除非......... 在中國境內特別安排﹐經羅湖橋進入香港﹐直入東鐵線路軌﹐才可以進入東/西/馬鐵的車廠。
不過﹐這個機會性可以講極微。

CRH5 發表於 2016-1-13 21:59

曾經講過話會外判返比大陸整

同埋大學站彎位問題,相信都唔會有港鐵擁有既高鐵列車去何東樓/大圍/八鄉車廠

bjbus 發表於 2016-1-13 22:09

CRH5 發表於 2016-1-14 17:48

bjbus 發表於 2016-1-13 22:09
請問西九龍會否有聯絡線去到西鐵呢?

現階段沒有話過會起

stevenlim84 發表於 2016-1-14 20:06

香港只會在錦田做一級維修,二三級維修要在深圳北動車所做,再高級的維修要在廣州南動車段做。高鐵維修和一般地鐵維修不同,沒有必要要在入八鄉或何東樓維修,就算是要,也是入錦田。

tyteen4a03 發表於 2016-1-16 06:56

Loading gauge都唔得啦...

有無人知道西鐵隧道個loading gauge其實入唔入到高鐵?(個人覺得入唔到)

kei_hk 發表於 2016-1-16 10:26

stevenlim84 發表於 2016-1-14 20:06
香港只會在錦田做一級維修,二三級維修要在深圳北動車所做,再高級的維修要在廣州南動車段做。高鐵維修和一 ...

根本在成本效益去睇﹐幾抽高鐵真係無需要在香港做大修。

原因係車數目少﹐本身又係大陸車﹐大陸又有大量同類車 (日後都好大機會大陸會派同款車來香港/廣東省)。
國內已經有大量經驗豐富的維修人員﹐以及相關的零件組件﹐真係無需要在香港做大修。

外判及大陸負責﹐即時可慳大部份的維修人員(只需少量人作日常的檢查維修)﹐又不用投放大量資金去存放備用零件組件﹐維修支援的機械設備。

當年MTR 買車﹐已經講了車唔會在香港做大修﹐都係上述原因。
亦因為這個原因﹐高鐵在香港境內係沒有任何接駁渡線與本地線連接﹐因為根本用唔著﹐亦有機會與出入境保安有關。

hokachung 發表於 2016-1-16 23:51

tyteen4a03 發表於 2016-1-16 06:56
Loading gauge都唔得啦...

有無人知道西鐵隧道個loading gauge其實入唔入到高鐵?(個人覺得入唔到)

其實西鐵隧道係特闊設計,因為當年係有預留畀貨運列車行駛
就算到九龍南綫,渡船角附近嘅隧道仍然係有預留位接駁西九龍總站,
因為當時仲未決定區域快綫用共用通道定專用通道

tyteen4a03 發表於 2016-1-17 08:38

hokachung 發表於 2016-1-16 23:51
其實西鐵隧道係特闊設計,因為當年係有預留畀貨運列車行駛
就算到九龍南綫,渡船角附近嘅隧道仍然係有預 ...
夠唔夠擺380D先

如果夠嘅話,點解冇人suggest用紅磡做高鐵香港站呢;P
頁: [1] 2
查看完整版本: 高鐵檢修一問