Ramsey 發表於 2016-1-12 22:26

【建議】馬鞍山綫4/8卡車、東鐵綫9/12卡車運行安排

利申:以下內容純屬個人建議,如與龜龜實際公佈之安排有異,敬請原諒。

在未來,馬鞍山綫與東鐵綫也將會進入不同長度列車同時運行的階段。小弟就此繪畫出適用於各路綫的建議。

馬鞍山綫(過渡時期):
4卡列車停在月台第3-6卡的位置
8卡列車停在月台第1-8卡的位置建議原因:根據大圍站4號月台所見,現時4卡列車的停止位置上,車頭及車尾均有安裝(臨時的)APG Control Panel。

東鐵綫(過渡時期):
12卡列車停在月台第1-12卡的位置
南行9卡列車停在月台第4-12卡的位置/北行9卡列車停在月台第1-9卡的位置
建議原因:為免令頭等車廂乘客於過渡時期無所適從,新的9卡列車將會停在現時第4卡的位置,令頭等位置列車交替期間保持不變。

東鐵綫(全綫使用9卡車):
停在已安排的位置上,各站停車位置均不相同*
*各站進行月台改善工程時,地上也寫上如「NC 1-1」之類的記號。若照字面解說,應為「第1卡車第1對車門」。但小弟亦發覺有「NC A-3」、「NC B-2」的記號。不知各站友有否頭緒?

歡迎各位討論及提出更多資料。

eternalflame 發表於 2016-1-12 22:34

東鐵線轉晒9卡列車時的停車位置, 早係規劃時已經定好左, 早幾年曾經係其他討論區見過圖則。

dogdog002 發表於 2016-1-12 23:45

eternalflame 發表於 2016-1-12 22:34
東鐵線轉晒9卡列車時的停車位置, 早係規劃時已經定好左, 早幾年曾經係其他討論區見過圖則。

...
因為個個站既月台情況都唔同
港鐵似係想唔要較彎既部分
好似大學站都係要去羅湖車頭部分
而西鐵屯門站同紅磡站係加卡係車頭位置
根本唔會特登去就任何野

bennq 發表於 2016-1-13 09:19

路邊社消息係話EAL 9卡會就頭等車卡而set 停車位
而MOL 個control panel已經set好左 臨時用4卡同永久8卡
如無意外4卡係跟返而家個位

dogdog002 發表於 2016-1-13 11:28

bennq 發表於 2016-1-13 09:19
路邊社消息係話EAL 9卡會就頭等車卡而set 停車位
而MOL 個control panel已經set好左 臨時用4卡同永久8卡
如 ...

不過咁

東鐵根本未裝月台幕門

要係邊卡停比起西鐵馬鐵容易好多

幕門又要等轉晒新車先裝到

會唔會首先跟番舊車頭等位等先

之後先轉新泊位?

kei_hk 發表於 2016-1-13 12:03

dogdog002 發表於 2016-1-12 23:45
因為個個站既月台情況都唔同
港鐵似係想唔要較彎既部分
好似大學站都係要去羅湖車頭部分

比著我係港鐵﹐在技術許可的情況下﹐9卡車當然盡量避開轉灣位啦﹐最少可以減少受灣位令月台邊闊的區域。

至於西鐵﹐無月台受大幅轉灣影響﹐所以停車位置無需改﹐用番原來位置已經可以。
(起碼唔駛執月台CCTV及月台幕門手動開關制)

Ramsey 發表於 2016-1-13 12:54

dogdog002 發表於 2016-1-13 11:28
不過咁

東鐵根本未裝月台幕門

小弟喺#1都有提及到過渡時期同全綫換新車之後嘅安排。
但都只係建議,未知實際情況會係點~~

kei_hk 發表於 2016-1-13 13:54

Ramsey 發表於 2016-1-13 12:54
小弟喺#1都有提及到過渡時期同全綫換新車之後嘅安排。
但都只係建議,未知實際情況會係點~~
...

常理去睇﹐一係唔改停車位(西鐵情況)﹐一改便是永久性去改(東鐵/馬鐵情況)﹐唔會有中間過渡期的臨時停車位。

要調整停車位﹐應該唔係簡單的事﹐同埋在車頭要整CCTV睇月台情況﹐以及手動幕門/閘門開關﹐如果有過渡期的臨時位﹐便要前前後後要有3套CCTV螢幕及手動制。
無理由要花這一筆額外成本。

Ramsey 發表於 2016-1-13 16:16

常理去睇﹐一係唔改停車位(西鐵情況)﹐一改便是永久性去改(東鐵/馬鐵情況)﹐唔會有中間過渡期的臨時停車 ...

我照上水站2號月台的地面Marking畫左以下呢張圖幅圖。
圖上方係解釋緊過渡期間,為遷就頭等位置,R-Train Car 1會停喺現時Car 3嘅地方。

下方就係根據Marking所定下嘅停車位置(由現時Car 3位置畫上「NC1-1」的地方開始數起),
如無意外應該係適用於全綫換新車後嘅時期。
值得一提嘅係R-Train嘅頭等會對正月台嘅D出口。

不過師兄咁講都有道理,「臨時停車位置」會否出現根本係未知之數,其實可能只係小弟自己嘅諗法。

CRH5 發表於 2016-1-13 21:57

常理去睇﹐一係唔改停車位(西鐵情況)﹐一改便是永久性去改(東鐵/馬鐵情況)﹐唔會有中間過渡期的臨時停車 ...

其實都係因爲12卡車既頭等卡,9卡車先會停臨時位

如果新R-Train系有同SP1900一樣既CCTV系統,其實停臨時位置,9卡車全面啓用后再改位真係唔奇,尤其龜龜個陣都講過9卡車停車位會用翻月臺上較直既位置
頁: [1] 2
查看完整版本: 【建議】馬鞍山綫4/8卡車、東鐵綫9/12卡車運行安排