銀河王子787 發表於 2016-2-7 13:30

有關紅磡站月台設計

紅磡站的發車方式似乎不太方便乘客,其實背後會否有歷史原因?紅磡站為什麼不能做到同月台換乘另一條線最快發出的車?

wingho_cwh 發表於 2016-2-7 14:03

因為東鐵同西鐵班次唔同囉
所以即使你每日頭車都刻意夾到同台轉乘,但開多幾班車就會走樣
至於你話每邊線用得一個月台又唔得,班次會好疏,仲趕客

busfunfun 發表於 2016-2-7 18:22

另一個問題係因為要到近ETS先有波口
沙中通車後應該會解決呢個問題

PE7937 發表於 2016-2-7 19:42

busfunfun 發表於 2016-2-7 18:22
另一個問題係因為要到近ETS先有波口
沙中通車後應該會解決呢個問題

何止解決咁簡單
直情連跨月台轉乘都無埋;P

alexleechaksum 發表於 2016-2-8 14:12

PE7937 發表於 2016-2-7 19:42
何止解決咁簡單
直情連跨月台轉乘都無埋

無辦法啦;P
咁東鐵綫要過海呀嘛

waterboy1984 發表於 2016-2-11 10:45

其實已經有同月台轉乘,仲介意時間唔夾真係要求高左少少,
不過....遲D同月台轉乘都無埋....

dogdog002 發表於 2016-2-11 22:11

waterboy1984 發表於 2016-2-11 10:45
其實已經有同月台轉乘,仲介意時間唔夾真係要求高左少少,
不過....遲D同月台轉乘都無埋....
...

要求高有咩問題

轉乘差會影響到轉車意欲

就係因為咁唔少人回流重去九龍塘轉車

好過走左班西鐵行上行落無左幾分鐘

重未計係尖東站行咁遠
----------
不過可以FF下例如

2,3 用台合併變成彩虹站式設計

左右都可以轉到車

繁時部分班次改係柯士甸/南昌調頭;P
------
不過如果話因為過海做唔到同台轉乘都係藉口姐

油塘站咪又係同台

係都要人逼扶手梯到時塞死晒先安樂

hokachung 發表於 2016-2-11 23:31

dogdog002 發表於 2016-2-11 22:11
要求高有咩問題

轉乘差會影響到轉車意欲

紅磡站正前方就係海,有咩可能做到油塘站咁東鐵綫一定要喺地底過海,
而尖沙咀支綫本身喺海底隧道上方經過,去到紅磡嗰邊已經上到地面咁滯,根本無可能急斜落返地底
所以唔係有得搞跨月台轉乘唔搞,而係搞唔到
真正有得搞唔搞嗰個叫做鑽石山站,而家個設計真係垃圾級別

dogdog002 發表於 2016-2-12 00:01

hokachung 發表於 2016-2-11 23:31
紅磡站正前方就係海,有咩可能做到油塘站咁東鐵綫一定要喺地底過海,
而尖沙咀支綫本身喺海底隧道上方經過 ...

如果將過紅磡站移向何文田站得唔得?

係正當東鐵落緊底地底同埋西鐵落緊地底既時候

起碼做到南昌站兩個月台同台轉乘都好呀

定係旺角東開始已經落到好底?

hokachung 發表於 2016-2-12 01:29

dogdog002 發表於 2016-2-12 00:01
如果將過紅磡站移向何文田站得唔得?

係正當東鐵落緊底地底同埋西鐵落緊地底既時候

現時嘅設計東鐵綫係出左何文田隧道先落地底,而西鐵綫出左新紅磡站喺地面行一段路先落地底,
可以參考下隔離個post

紅磡站向北一出已經係彎位,一來喺彎位設站並不理想
二來,東鐵綫係向南落斜,而西鐵綫係向北落斜,點大改設計都離唔開呢個原則
雖然宜家大圍站嘅月台都係斜嘅,不過兩邊月台向唔同方向斜真係好難搞
頁: [1] 2
查看完整版本: 有關紅磡站月台設計