sham 發表於 2016-2-8 22:44

西鐵紅磡往何文田(9 PICS)

turn right (tunnel on the left) (tunnel on the right is for east rail line)

the wall in the middle 分開上下行軌道

dogdog002 發表於 2016-2-9 00:21

個進度都咁慢

諗著睇下開著何文田站轉西鐵都唔可以

HU6455 發表於 2016-2-9 23:49

想像唔到咁細個位點樣做到東鐵vs西鐵交叉入地底同埋西鐵入地面車庫既樣

tkf_2005 發表於 2016-2-11 12:03

HU6455 發表於 2016-2-9 23:49
想像唔到咁細個位點樣做到東鐵vs西鐵交叉入地底同埋西鐵入地面車庫既樣

東西線日後會係地面層,南北線先係地底,
所以東鐵基本上一出漆咸道橋底就下潛地底,去到同東西線交界應該可以騰空地面空間比東西線來回+進出車場軌道配置...

william970216 發表於 2016-2-11 12:25

講真,呢兩個站真係好近,分分鐘距離仲短過旺角同太子:L

waterboy1984 發表於 2016-2-11 13:54

william970216 發表於 2016-2-11 12:25
講真,呢兩個站真係好近,分分鐘距離仲短過旺角同太子

可能未報完站已經到站,尤其轉車站多D野報

HU6455 發表於 2016-2-11 22:55

tkf_2005 發表於 2016-2-11 12:03
東西線日後會係地面層,南北線先係地底,
所以東鐵基本上一出漆咸道橋底就下潛地底,去到同東西線交界應該可 ...

東鐵係漆咸道橋底已經係地底既話, 上落斜個幅度會唔會仲斜過上水入落馬州?

仲想知東鐵入地, 會唔會好似上水入落馬州咁, 上下行線會唔會分別由兩條隧道入, 方便直通車留係地面

marcowong1011 發表於 2016-2-11 23:23

HU6455 發表於 2016-2-11 22:55
東鐵係漆咸道橋底已經係地底既話, 上落斜個幅度會唔會仲斜過上水入落馬州?

睇翻D 圖則, 東鐵由何文田貨場開始潛, 去到漆咸道橋底大約潛咗都有兩層, 應該都有上水落馬洲咁斜
何文田貨場以東會起兩條路軌落地底, 用同一條隧道, 唔會好似上水咁
http://www.hyd.gov.hk/tc/road_an ... 7301/gl/SCL-G26.pdf
http://www.hyd.gov.hk/tc/road_an ... gl/SCL-G27B_Web.pdf
http://www.hyd.gov.hk/tc/road_an ... gl/SCL-G28B_Web.pdf

腦夫子 發表於 2016-2-12 10:27

dogdog002 發表於 2016-2-9 00:21
個進度都咁慢

諗著睇下開著何文田站轉西鐵都唔可以

已經追番進度啦, 起碼隧道挖掘都差唔多完成, 開始造隧道鋼筋結構
難度在於地盤窄長, 又牽涉兩條命脈(東鐵, 漆咸道), 稍一不慎都可能令到交通大亂, 據聞還有一組高壓電纜
最複雜一段係近大酒店一段(雙層隧道), 由紅磡出來到何文田隧道都係先打樁, 再挖掘, 最花時間
還有前期拆卸路軌及漆咸道天橋工程

pcckw 發表於 2016-2-12 15:56

講真,呢兩個站真係好近,分分鐘距離仲短過旺角同太子

東西線東邊的車站是較為密集,最長距離是顯徑<->鑽石山,其次是大水坑<->石門。
反而西邊的車站是較為疏落,最短距離是朗屏<->元朗,其次是柯士甸<->尖東<->紅磡。
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 西鐵紅磡往何文田(9 PICS)