JR205 發表於 2017-2-6 18:25

輕鐵研究重組路線,提升加車空間?

上次想玩大重組,整咗幾條唔上唔落嘅線,結果成個計劃得天水圍有跟。
今次再玩大重組,唔知係咪又想向614 615開刀, 用屯門車北上救天水圍。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0206_00822_001.html

kinkisharyo 發表於 2017-2-6 20:43

與其重組路線,不如將直通運轉恆常化

JR800 發表於 2017-2-6 21:24

614及615的確岌岌可危,有機會重推552,553的8字mode ~

DC3938 發表於 2017-2-7 09:17

唔該先解決一下良景北上問題?

mak5052 發表於 2017-2-7 09:35

DC3938 發表於 2017-2-7 09:17
唔該先解決一下良景北上問題?

如果只是將 615 "電改汽" (改用港鐵巴士營運, 如同 506), 點看? (順便為洪福邨, 紫田新邨提供往返元朗服務)

waterboy1984 發表於 2017-2-7 10:21

1400萬同300萬比,MTR點捨得買車加輕鐵,
鐵巴又受九巴專營權影響,唔可以亂加

kinkisharyo 發表於 2017-2-7 18:37

怪就怪社區發展模式啦日日大量單向人流同時要確保區內通勤
屯門區根本就係死症

JR800 發表於 2017-2-7 21:06

屯門北要往元朗...

1. 553 轉乘 610/651
2. 553 轉乘 西鐵綫

27131118 發表於 2017-2-7 22:50

JR800 發表於 2017-2-6 21:24
614及615的確岌岌可危,有機會重推552,553的8字mode ~

上次552/553就係因為無咗屯門東北直達市中心嘅路線俾區議會ban咗

dogdog002 發表於 2017-2-7 23:12

:L

其實咁多年最騎呢就係有條極度無效率既751P

銀座果邊有成3條綫出入 705/6 751 751P

前後腳搞到後車無人搭

入天慈方向更加因為兩個月台搞到更加唔平均

至於天耀果邊就長期都唔夠車

什至搞到761P有成半車客落車轉西鐵;P,得番半車客落元朗

雖然事實天耀轉西鐵會快過慢慢轉入天水圍再上上落落

-------

我建議不如殺751P重開701啦,朝早跟705, 下奏跟706方向

幫輕下天耀果邊仲好

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 輕鐵研究重組路線,提升加車空間?