JR205 發表於 2017-2-8 16:56

西鐵明年全8卡服務

西鐵出年全8卡,
運能多咗14%,究竟追唔追得上人口同乘客增加呢?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170208/mobile/bkn-20170208123404311-0208_00822_001.html

oman 發表於 2017-2-8 17:19

好簡單, 買多幾抽 假千九咪再多D 運力......

alexleechaksum 發表於 2017-2-8 19:54

oman 發表於 2017-2-8 17:19
好簡單, 買多幾抽 假千九咪再多D 運力......

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=894052&extra=page%3D1&page=33

據鄰貼Tony師兄嘅回覆,
港鐵向立法會提交的最新文件顯示,港鐵會行使合約嘅Option,為東西綫增購三列中國製列車,令東西綫新車數目增加到17列,姐係Total有65列八卡車。

咁相信可以再增加將來東西綫嘅載客量
應付未來嘅需要 :o

053h4 發表於 2017-2-8 20:15

ronaldlau 發表於 2017-2-8 21:22

本身若每月一列,廿幾列就差不多2018 年中先可以全部轉晒做 8 卡

另外,2019 年中加到每小時24 班,咪即係東西線通車的初期班次。即由3分鐘加密到平均2.5 分鐘一班…… 其實都唔係好夠~

kei_hk 發表於 2017-2-8 21:35

ronaldlau 發表於 2017-2-8 21:22
本身若每月一列,廿幾列就差不多2018 年中先可以全部轉晒做 8 卡

另外,2019 年中加到每小時24 班,咪即係 ...

會唔會有新的中國車調入西鐵﹐以1換1方式﹐加快7轉8的進程?

即係﹐會有7卡車可以在廠等加卡﹐但成條西鐵路段已經係全面8卡車行走。

鴨咀帽 發表於 2017-2-9 11:02

053h4 發表於 2017-2-8 20:15
信號係統上限應該係每小時30班以上
好似其他POST講過, 消防批顯徑到鑽石山跑29班

西鐵個訊號上限係105秒1班, 計返1小時最多可以開34班車
如果顯徑到鑽石山真係只開到29班, 有D可惜...

oman 發表於 2017-2-9 12:25

尖東<>紅磡條隧道將來又係咪樽頸位?

alexleechaksum 發表於 2017-2-9 14:26

oman 發表於 2017-2-9 12:25
尖東紅磡條隧道將來又係咪樽頸位?
宜家將高低軌(Cant)放平咗攞嚟做接駁新隧道將來新月台啟用後應該可以提速至每小時28班車... :o

唔知呢個數會唔會因為增購列車而有所增加...?

同埋唔知係咪受制於通風系統?
睇嚟真係要開多啲短棍先可以再提升班次

ArnoldC 發表於 2017-2-9 23:02

鴨咀帽 發表於 2017-2-9 11:02
西鐵個訊號上限係105秒1班, 計返1小時最多可以開34班車
如果顯徑到鑽石山真係只開到29班, 有D可惜...
...
國際鐵路聯盟UIC建議,近郊鐵路班次超過系統上限85%,為之飽和。
每小時29班,剛好係34班嘅85%。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 西鐵明年全8卡服務