hkitalk.media 發表於 2017-2-14 23:32

海怡半島站因水浸封站, 南港島線列車改為人手駕駛

paul2357paul 發表於 2017-2-15 00:34

其實用埋利東站唔得咩?
最多咪只用一邊月台,好過宜家成個鴨島冇左鐵路。

Concordatio 發表於 2017-2-15 00:38

paul2357paul 發表於 2017-2-15 00:34
其實用埋利東站唔得咩?
...
利東好似一直都有服務呀!啲接駁巴士都係由利東開出㗎喎。

另外,一開始嘅時候,南港島綫嘅列車去到利東清完客都係繼續前往海怡半島調頭,只係車站停止服務。

Hongkonger 發表於 2017-2-15 00:40

其實用埋利東站唔得咩?
...

上圖顯示利東站仍有服務。

根據 MTR Service Update,
主綫來往金鐘至黃竹坑,
另有穿梭列車來往黃竹坑和利東。

Gary_B 發表於 2017-2-15 03:05

通車冇幾耐就要行emergency plan 都算佢好彩 乘機測試

053h4 發表於 2017-2-15 11:11

timewater 發表於 2017-2-15 11:59

點解唔停海怡半島站, 唔喺主機設定移除海怡半島就得? 要用人手操作?既然自動化, 應該可以處理任何飛站設定, 真係好難咩?

053h4 發表於 2017-2-15 13:33

alexleechaksum 發表於 2017-2-15 14:04

timewater 發表於 2017-2-15 11:59
點解唔停海怡半島站, 唔喺主機設定移除海怡半島就得? 要用人手操作?既然自動化, 應該可以處理任何飛站設定, ...
問題係宜家海怡半島站唔係中途站
架車一係去海怡掉頭
一係倒車去黃竹坑
但係倒車又要單線雙程...
(南港島綫路軌配置圖取自MTR今昔: http://mtr.hk365day.com/Railway/Special/track/MTR_track_diagram_f.html)
所以一定要利東清客架喎

同埋海怡半島站成個水塘咁
萬一浸到落路軌
或者浸到啲信號設備
我諗都需要個車長隨機應變嘅... :o

kei_hk 發表於 2017-2-15 15:01

究竟當時係全線列車人手駕駛?   定係 只有黃竹坑至利東的列車人手駕駛?
頁: [1] 2
查看完整版本: 海怡半島站因水浸封站, 南港島線列車改為人手駕駛