7767 發表於 2017-2-15 17:24

ky927 發表於 2017-2-15 17:49

師兄,第一城咁大,都好視乎你去邊一座,google俾個距離,其實好視乎佢pin"第一城"係邊個位, 唔可以以偏蓋全.

同埋其實都係1分鐘, 你早出D門口都係返度啦.
不過以居民身份意見,其實點都係第一城站最近,起碼馬路都過少條.

至於個站叫乜名就唔係好有討論空間

7767 發表於 2017-2-15 20:23

mckhgc 發表於 2017-2-15 20:30

又係站名問題
其實第一城站既位置,畀盡都只係算第一城邊皮位既幾個屋苑之間,服務範圍亦不只第一城,根本又係一個唔理想站名,命名「圓洲角」更合理(或者佢認為第一城個名型D)。

類似情況,仲有太古、彩虹、南昌。

反而巴士站既「第一城」站(stop)命名就更亂到十彩。

OTIS401 發表於 2017-2-15 23:35

7767 發表於 2017-2-15 20:23
商場近石門站,一般不只第一城/石門站是都去到笫一城,咁去車公廟的情況又怎樣?應响大圍還是車公廟站呢?
...
好想請教下樓主係點樣得到商場近石門站呢個結論出黎

7767 發表於 2017-2-16 12:07

mrm23 發表於 2017-2-16 12:19

Google 地圖
Google 會叫你兜大圈行銀城街。

最直接行法,第一城站行五分鐘已經到商場,
石門站行五分鐘重未過到馬路....
得閒去石門站睇下有幾多過河,再望下林裘謀出面有幾多人行,
就知第一城人用乜野站多。

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-16 13:49

Google 地圖

唔通有兩個google map?

bam1a 發表於 2017-2-16 13:57

Google 地圖
我真係好懷疑你係咪睇某段U管片睇到失去理智...

去第一城就去第一城係常識吧...
注意一下,第一城係大型屋苑,行人路(非常幼嘅白線路徑)欠奉,係有機會無行人路提供
google map睇唔到行人路,就睇馬路,有時睇load錯咗最佳路徑實屬正常行爲.
(街道設計上,一般馬路實係有行人路旁邊,而google最容易追就係馬路,呢個係算法(algorithm)問題,你無必要咁執着佢)
係咪你毒得濟?假如係我唔識路,點解唔問下街坊?街坊俾嘅route,隨時仲好過google

最後,用返marcowong ching一句野: 原來google 有錯係去italk 匯報, 長知識了
利申:去過幾次置富第一城,最初蕩失路過

OTIS401 發表於 2017-2-16 16:00

bam1a 發表於 2017-2-16 13:57
我真係好懷疑你係咪睇某段U管片睇到失去理智...

去第一城就去第一城係常識吧...

呢位人兄
令我諗起幾年前,傳說中齋睇google map黎寫RDP嘅人;P
頁: [1] 2
查看完整版本: 去沙田第一城應該邊個站落車