s3n370 發表於 2006-5-29 20:00

屯門龍鼓灘 往 [魚則]魚涌

平日傍晚繁忙時間,由屯門龍鼓灘 往 [魚則]魚涌,
請問除的士外最快的方法係乜?
小弟諗到以下三個方法:

A. K52 --(屯門碼頭)-> 962 / 962X --(上環)-> 地鐵
B. K52 --(屯門碼頭)-> 259D --(黃大仙)-> 地鐵
C. K52 --(屯門西鐵站)-> 西鐵 --(南昌)-> 地鐵

請問連等車及轉車時間,以上三個方法大約需要幾耐?
有無可能在1小時30分內抵達?

若有其他快及可靠的方法,亦請提供。謝謝。

cong 發表於 2006-5-29 20:28

s3n370 發表於 2006-5-29 21:04

原帖由 cong 於 2006-5-29 20:28 發表

如果搭259D點解唔去藍田先轉地鐵?除0左兜新蒲崗慢D之外,259D行觀塘道算係特快(經天橋,隧道)

咦?你唔講我真係唔知259D行觀塘道隧道。
如果係咁都仲諗得過。

小弟正正係諗住兜新蒲崗會慢好多,
同埋行觀塘道的時間同搭地鐵差唔多。
既然反正要轉地鐵,所以諗住一去到黃大仙就轉。

KE7782 發表於 2006-5-29 22:09

原帖由 cong 於 2006-5-29 20:28 發表

如果搭259D點解唔去藍田先轉地鐵?除0左兜新蒲崗慢D之外,259D行觀塘道算係特快(經天橋,隧道)

或者到油塘才轉也可,可以轉少次車,但在油塘下車行過去會慢一點。

ahbong 發表於 2006-5-30 01:57

原帖由 s3n370 於 2006-5-29 20:00 發表
平日傍晚繁忙時間,由屯門龍鼓灘 往 魚涌,
小弟諗到以下三個方法:

A. K52 --(屯門碼頭)-> 962 / 962X --(上環)-> 地鐵
B. K52 --(屯門碼頭)-> 259D --(黃大仙)-&g ...

K52 -- 59X -- 荔枝角轉地鐵

259D/962 班次又疏又兜
個半鐘無乜可能

況且 K52 單係由龍鼓灘去到蝴蝶村一帶已經要 15-20 分鐘了
59X 約 30 分鐘
地鐵 約 30 分鐘
大約個半鐘就去到

fai 發表於 2006-5-30 16:40

搭962/X去到中環怡和大廈轉M722會比轉地鐵稍快。

原帖由 s3n370 於 2006-5-29 20:00 發表
平日傍晚繁忙時間,由屯門龍鼓灘 往 魚涌,
小弟諗到以下三個方法:

B. K52 --(屯門碼頭)-> 259D --(黃大仙)-&g ...

sa 發表於 2006-5-30 18:03

原帖由 fai 於 2006-5-30 16:40 發表

但等M722一D都唔快..

238X 發表於 2006-5-30 22:59

原帖由 sa 於 2006-5-30 18:03 發表

再唔係咪 2 號囉...

Ketsu 發表於 2006-5-31 00:04

原帖由 fai 於 2006-5-30 16:40 發表

其實如果搭962/x去港澳碼頭轉地鐵
會唔會快d 呢?

fai 發表於 2006-5-31 10:31

咁睇下去魚則魚涌邊咯,如果去華蘭路/太古坊可以搭720去太古城落車行過去既,
如果去電車路就一係M722一係地鐵啦。720應比M722密。

原帖由 sa 於 2006-5-30 18:03 發表

頁: [1] 2
查看完整版本: 屯門龍鼓灘 往 [魚則]魚涌