DM9172 發表於 2006-5-30 02:09

<報紙>輕鐵女司機專訪

http://www.takungpao.com/news/06/05/29/GW-572257.htm
大公報

原來輕鐵有19個女司機,仲要接受九個星期的訓練先可以正式成為輕鐵司機,如果唔係報紙報導我都唔知

Andy_Chan 發表於 2006-5-30 08:50

無論男 or 女, 所有新入職的見習輕鐵司機, 都要接受為期 9 星期的訓練, 考試合格才可以成為輕鐵司機........

qewsad 發表於 2006-5-30 17:15

看來dead man switch令人非常痛苦........

想問日本有冇dead man switch或同類東西?

如沒有,我會建議各鐵路公司取消dead man switch

ArnoldC 發表於 2006-5-30 17:25

原帖由 qewsad 於 2006-5-30 17:15 發表
看來dead man switch令人非常痛苦........

想問日本有冇dead man switch或同類東西?

如沒有,我會建議各鐵路公司取消dead man switch

為何一定要以日本來做benchmark呢?

qewsad 發表於 2006-5-30 17:30

原帖由 ArnoldC 於 2006-5-30 17:25 發表

為何一定要以日本來做benchmark呢?

鐵路技術兩大源:日本和英國。

asv2 發表於 2006-5-30 19:54

原帖由 qewsad 於 2006-5-30 17:30 發表

鐵路技術兩大源:日本和英國。
咁都係解釋唔到點解日本無就要建議取消.....

大聲公 發表於 2006-5-30 20:25

原帖由 DM9172 於 2006-5-30 02:09 發表

仲要接受九個星期的訓練先可以正式成為輕鐵司機,如果唔係報紙報導我都唔知

如果唔係又點會可以好安全咁駕駛輕鐵...

列車司機又係...雖然係好嚴格,我都好想做...唔知佢果邊點

qewsad 發表於 2006-5-30 23:57

原帖由 大聲公 於 2006-5-30 20:25 發表

如果唔係又點會可以好安全咁駕駛輕鐵...

列車司機又係...雖然係好嚴格,我都好想做...唔知佢果邊點

前幾日仲叫人俾表做.........

大聲公 發表於 2006-5-31 00:16

原帖由 qewsad 於 2006-5-30 23:57 發表

前幾日仲叫人俾表做.........

我應徵左列車司機,仲要等一段時間...

鄭笑 發表於 2006-5-31 06:19

頁: [1] 2
查看完整版本: <報紙>輕鐵女司機專訪