qunow 發表於 2017-6-26 20:12

eternalflame 發表於 2017-3-7 13:33
RDS-2014個時曾經研究過拉機快去人工島, 但最終無任何建議得出。人工島上面會有上蓋發展, 要起車站唔係上天 ...

早幾年好似有建議過機場捷運伸延到去人工島?

eternalflame 發表於 2017-6-26 22:39

qunow 發表於 2017-6-26 20:12
早幾年好似有建議過機場捷運伸延到去人工島?

本來香港口岸規劃有預留地方俾機場APM延伸去已出境區域, 但後來取消左, 改為利用接駁巴士經禁區內道路連接海天碼頭同香港口岸

ryandroid 發表於 2017-6-27 03:03

機場快綫唔會拉去博纜館啦,機場係會伸延條旅客捷運系統由中場客運廊直去大橋口岸禁區,港深機鐵都係喺大橋口岸禁區設站,深圳機場旅客搭港深機鐵可以去大橋口岸禁區到澳門珠海或轉去機場搭國外線,澳門珠海居民可以喺大橋口岸轉去香港機場或者深圳機場,外國客亦可去直接轉去澳門珠海或者深圳機場。旅客可以係喺大橋口岸禁區預辦登機及托運行李,又或者深圳機場及大橋珠澳口岸禁區都有得預辦登機及托運行李。港珠澳大橋旅客如果去市區就喺香港口岸非禁區出返北大嶼先,或者起條單軌由非口岸區直達機場客運大樓轉機鐵。機鐵伸延去人工口岸站先要重建博纜館站,第二可能要填海,但環團會極力反對

eternalflame 發表於 2017-6-27 10:05

ryandroid 發表於 2017-6-27 03:03
機場快綫唔會拉去博纜館啦,機場係會伸延條旅客捷運系統由中場客運廊直去大橋口岸禁區,港深機鐵都係喺大橋 ...

APM延伸去香港口岸已經擱置左好耐。

ryandroid 發表於 2017-6-28 00:20

eternalflame 發表於 2017-6-27 10:05
APM延伸去香港口岸已經擱置左好耐。

擱置唔代表永遠唔起
APM 伸延去香港口岸應該係連埋港深機鐵一齊完成
因為APM 伸延去香港口岸原意係做來往深圳機場嘅飛機客
深港機鐵應該最早都要等埋三跑落成先會起

澳門珠海嘅陸路客都可以做埋,但要香港口岸或珠澳口岸有預辦登機及行李運送服務,但咁耐以來政府冇提過相關措施,相信都係要等埋三跑

我諗主要原因係APM 喺三跑工程中也有改動
港珠澳大橋嘅陸空中轉配套亦要先規畫好
才可以伸延去香港口岸

但香港口岸大樓以北有一大片禁區
等政府用嗰塊地起大樓做陸空中轉及其他商業發展
才會有APM 伸延去香港口岸嘅條件
頁: 1 [2]
查看完整版本: 機場快線接駁港珠澳人工島口岸可行性