ATR83 發表於 2017-3-18 07:20

未來東鐵線減卡數加密班次,真係掂?!

現時東鐵線普通車廂為11卡,繁時基本上要做沙甸魚迫入去,不能轉身
批舊M車即將退役,千九也會調離東鐵

當新車投入服務,MTR會減至9卡,會再加密班次
真係咁樂觀搞得掂?12卡都咁迫,9卡…不能相像
加密班次無助解決問題,龜鐵真係要諗諗佢

GK3258 發表於 2017-3-18 09:21

建議你都都係做多少少資料搜集先開文。
第一係十二轉九唔係八
第二係本身東鐵真係好爆?係嘅,九龍塘上大圍係好爆,另外羅湖落黎車尾都好爆。前者第時有東西綫疏導,後者根本九同十二都唔會有分別。
南港島線已經証明龜記唔會死錯人,九卡加班其實係夠載。
當然有如南港島線一樣有人一直話點爆點爆,咪即管等到開線搵唔到爆嘅班次先會收聲。

darrelclever 發表於 2017-3-18 09:26

重複 del

mrm23 發表於 2017-3-18 09:44

樓上已經講左了,不過其實南北線所有站其實都有預留第十卡,
傳聞係龜記想焗 D 人去鑽石山轉車,所以先唔一炮過做。

waterboy1984 發表於 2017-3-18 10:08

馬鐵出到鑽石山同紅磡,其實會少一批人,已經比較好

053h4 發表於 2017-3-18 10:55

鴨咀帽 發表於 2017-3-19 21:23

先唔好講新界東北咁遠
大埔頌雅路公屋, 1.75萬人口
皇后山9500個公屋+居屋, 3萬人口
仲有上水北, 粉嶺北, 古洞北發展

未來東鐵樽頸應該係沙田>大圍
當初佢估算紅磡>會展係樽頸, 個人認為唔太準確

busfunfun 發表於 2017-3-19 21:51

起鐵路唔係話通車左之後夠唔夠載
鐵路係長遠
如果唔係當年英段根本冇位雙軌化
而你而家坐地鐵都唔會有8卡

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-19 22:54

鴨咀帽 發表於 2017-3-19 21:23
先唔好講新界東北咁遠
大埔頌雅路公屋, 1.75萬人口
皇后山9500個公屋+居屋, 3萬人口

一方面相信會有唔少九龍城區客會係東西線轉車過海
同一時間大圍少左人上車
所以樽頸shift左去過海段都唔奇

ksmbh 發表於 2017-3-20 16:09

busfunfun 發表於 2017-3-19 21:51
起鐵路唔係話通車左之後夠唔夠載
鐵路係長遠
如果唔係當年英段根本冇位雙軌化

當年英國PLAN真係比較長遠
如果今時今日市區線8卡都夠載
當年起6卡都仲得啦
甚至乎好似金鐘做超級轉車站咁
紅綠藍三線都可以剛好起到一個站轉車
唔駛平行整兩個轉車站
更省時省錢;P

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 未來東鐵線減卡數加密班次,真係掂?!