DIH 發表於 2017-4-3 22:37

053h4 發表於 2017-4-3 10:00
我係講反話

我其實唔知香港起鐵路為咩

港鐵服務質素不與政客政績掛勾,
也沒有直接競爭對手(例如大部分過海或新東巴士線都受制於隧道塞車),
因為速度關係,開架豬車出來都大把人爭住上,無任何誘因促使港鐵改善服務,
反之佢會不斷諗縮數甚至令乘客越來越不便以增加利潤,此乃死症。

香港起鐵路係為了加快將人口由邊陲住宅區送(或曰趕)到商業區,夜晚又將佢地送走,
其實係都市發展失衡的結果,市區需要大量就業人口卻無空間容納大部分人居住,
亦由於咁令到港鐵唔憂做,完全無誘因以客為先。

MMMMM 發表於 2017-4-6 09:20

如果上落客快就無問題 上29 TPH OK, 但.....現實係....唔可能

零零九 發表於 2017-4-7 12:49

A285 發表於 2017-4-3 20:15
限速好似係全日都有?
頭班車到晚上11點:
粉嶺至太和:110/105km/h->60km/h
大圍至九龍塘:90km/h->70km/h
九龍塘->旺角東:70km/h->50km/h
旺角東->九龍塘:70km/h->40km/h(試過30km/h)
旺角東->紅磡:80km/h->40km/h
紅磡->旺角東:80km/h->50km/h

晚上11點至收車:
九龍塘<->旺角東<->紅磡:全線30km/h

有次問基哥用韓車會唔會有提升限速,佢話部份路段可能放寬,要同環保署傾。

KelvinSJ743 發表於 2017-4-7 18:26

Kaix 發表於 2017-4-7 22:36

DIH 發表於 2017-4-3 22:37
香港起鐵路係為了加快將人口由邊陲住宅區送(或曰趕)到商業區,夜晚又將佢地送走,
其實係都市發展失衡的結果,市區需要大量就業人口卻無空間容納大部分人居住,
亦由於咁令到港鐵唔憂做,完全無誘因以客為先。
有邊個大城市唔係咁??
擁有全球最大鐵路網的幾個巨型都會,
東京、紐約、倫敦都係咁,
成個鐵路網存在目的就係運送市民由住宅區到商業區上班

東京山手線圈內及沿線一帶的工作職位超過700萬個,
約40條鐵路線直接由東京山手線圈向外放射,
成個鐵路網每日運送人次超過4000萬

香港平均3成幾的本區就業率,
加上一半人口住在九龍及港島市區,
我又唔覺得有你講得咁差

A285 發表於 2017-4-8 09:45

零零九 發表於 2017-4-7 12:49
頭班車到晚上11點:
粉嶺至太和:110/105km/h->60km/h
大圍至九龍塘:90km/h->70km/h

康樂園夜晚11點後反而唔駛減速?
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 未來東鐵線減卡數加密班次,真係掂?!