K.C.R2007 發表於 2017-3-20 15:34

點解當年地鐵九鐵唔可以學城巴新巴咁樣成爲兄弟公司?

其實我覺得當年完全可以兩間鐵路公司一齊被併入同一個集團,各自保留返自己原有嘅品牌形象,但由競爭關係轉變成夥伴關係,就好似宜家同屬新創建集團嘅城巴同新巴一樣
求各位大大解答,感激不盡

dogdog002 發表於 2017-3-20 18:59

你應該諗下佢地各自有咩好處

城巴有時比新巴平一個幾毫

但係車費加減/回贈就單一公司計

到港鐵

加價就全部一齊加

但係到而家搭去旺角同旺角東站都係唔同價錢

所以其實最後都係商家得益

同埋新城後勤同九巴龍運一樣都已經整合晒

百佳同Taste都係百佳,只係品牌而己

SSBT 發表於 2017-3-21 23:41

似係政治問題居多

參考
https://zh.wikipedia.org/wiki/2006%E5%B9%B4%E4%B9%9D%E9%90%B5%E4%BA%BA%E4%BA%8B%E8%AE%8A%E5%8B%95%E9%A2%A8%E6%B3%A2

hokachung 發表於 2017-3-22 00:52

地鐵公司唔想承擔九鐵嘅債務
新巴城巴唔合做一間應該係專營權問題,所以要分返開
通常同一個集團有幾個brand係想分檔次,著名例子有

[*]1010、csl.、Sun Mobile
[*]惠康、Market Place by Jasons、......
[*]百佳、Taste、......
但係地鐵同九鐵好明顯唔係檔次上嘅分別

dogdog002 發表於 2017-3-22 19:09

通常同一個集團有幾個bran ...

之後都話傳係話運吉唔俾所以先至唔合併

但其實一直以黎城巴本身都係分專營權一二

如果你話將新巴轉成專營權三得唔得?

咁咪可以好似機場車幫下962, 市區車做散場綫

但其實九巴都有幫龍運啦

咁新巴都應該可以幫城巴

結論係似乎係品牌/管理方面覺得有著數先咁做

27131118 發表於 2017-3-22 21:37

dogdog002 發表於 2017-3-22 19:09
之後都話傳係話運吉唔俾所以先至唔合併

但其實一直以黎城巴本身都係分專營權一二

我覺得新創建可以仿傚載運嘅方式
將城巴專營權一併入新巴
城巴專注做原專營權二同非專營巴士
好似載通旗下九巴同龍運嘅關係咁

K.C.R2007 發表於 2017-3-24 19:23

通常同一個集團有幾個bran ...

我只係覺得兩間公司都各有自己嘅歷史意義同特色
九鐵繼承左香港歷史最悠久嘅鐵路,地鐵亦都開創左香港第一條真正意義的集體運輸系統
而且九鐵同地鐵兩間公司營運嘅鐵路無論從性質、規格同信號上都有好多不同之處
就拿台灣同日本黎做類比
九鐵 = 台鐵 = JR/各路私鐵如東武、小田急、近畿等等
地鐵 = 台北/高雄/桃園捷運 = 東京/都營地下鐵
就算宜家兩鐵合併左,港鐵都尚且不能將前地鐵同前九鐵嘅線路統一規格,整合埋一齊營運
港鐵完全係有能力咁樣做,但到最後都唔會咁樣做,因爲佢地心裏面都明白,地鐵同九鐵營運嘅鐵路性質定位規格根本唔一樣,無可能整合得埋一齊
宜家港鐵起沙中線,無論列車設計、信號系統、走線同車站設計,一樣都要跟翻以前九鐵定下嘅標準同規格
港鐵沿用返九鐵時代買落嘅IKK,而且又買入造型規格仿足IKK嘅假千九行東西線
之前仲有好多人猜測南北線通車後,港鐵購買嘅南北線新車會唔會取消頭等卡,但事實當然不是如此,頭等卡一樣出現在R-Train南北線新車上,就係最好嘅證明
就連日本東京都嘅JR和各路私鐵,佢地想駛入東京/都營地下鐵嘅路段,都必須跟翻人地地下鐵嘅規格,特登設計一款專門爲駛入地下鐵路段而設嘅列車

我絕對唔系乜野九鐵狂熱分子,雖然我確實都好鐘意同有啲懷念九鐵
我唔反對兩鐵合併,但只係覺得兩鐵合併應該以一個更平等嘅形式實行會更理想
應該有一個更大嘅集團買曬地鐵同九鐵兩間公司,兩鐵保留返自己原有嘅品牌形象,但由競爭對手轉變爲夥伴關係
咁樣做既係尊重返兩間公司嘅歷史意義,肯定佢地對香港運輸發展作出嘅貢獻,亦都係尊重兩鐵鐵路性質和思維上嘅不同,就算係咁兩者一樣可以成爲合作伙伴,存異求同先係最理想
而非單方面一間公司食左另一間公司囉

EX-TL 發表於 2017-3-27 10:47

以前黎講, 火車就係火車(九廣鐵路), 地鐵就係地鐵(香港市區內部通勤).

同埋以前個世界好細, 香港得香港島 九龍 新界 大嶼山, 唔會諗到而家一個地球係一條地球村.

全球化下, 每間公司都想在全球有競爭力, 地鐵上市要為股東交代, 要壯大公司就要有所動作, 以前個年代唔會諗呢樣野, 而家呢, 創業無非為賺最多錢, 以上市為目標, 就為之成功同進步的表現.

以前的確冇很大誘因將兩間公司合併, 唔否定合併左係更加便利到市民.

053h4 發表於 2017-3-27 11:18

Lelouch 發表於 2017-4-4 14:32

其實呢d公共事業唔應該比一間私營公司壟斷
話就話政府係大股東,但加價果陣又話要顧及小股東利益,真係玩晒

最好就好似日本咁,有JR有私鐵有市營
互相競爭先會得益
我深信香港既鐵路市場唔會細過京阪神

例如屯元天出九龍港島應該都夠擺3條線落去
點解唔引入多2間公司比佢地互相競爭呢

頁: [1] 2
查看完整版本: 點解當年地鐵九鐵唔可以學城巴新巴咁樣成爲兄弟公司?