cks188 發表於 2017-4-18 12:33

機管局建議機場快線增東涌東站及接駁列車

如果起得成,又學博覽館咁收五蚊?
不過其實機場出東涌,大家都已經用緊三條S線同有短程分段嘅E21
鼎你講緊原區就業,但其實好多做機場嘅都唔係住東涌,
住東涌嘅就好多都攞綜援同新移民,根本無咁嘅需要…

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170418/s00002/1492451135227

053h4 發表於 2017-4-18 12:53

kei_hk 發表於 2017-4-18 14:07

053h4 發表於 2017-4-18 12:53
機場快線加站?真係益東涌居民,我就唔信咁好心會收5蚊內
益東涌人?

我又唔見得係﹐試想想先坐一程去東涌東站﹐再轉東涌線返回東涌﹐究竟所需時間要幾耐?

真係居民點解唔用番現有巴士﹐或者坐的士﹐直達屋企樓下。

不過﹐初步東涌東填海計劃﹐新車站附近會係商貿區﹐應該只係為這個擬定的商貿區作出建議。
真係為東涌人(居民)﹐直接加條 A線來回東涌機場﹐只係兜東涌但不經機場任何一個後勤區好過。

LaiManPoon@FB 發表於 2017-4-18 15:08

Sorry, 作為一位東涌居民同相關工作人士,增設東涌東站同機場是有這個需求的點解?因為唔係個個都係肯由東涌(或識得)
搭巴士的士,他們有地鐵一定搭地鐵去,因為夠穩陣唔驚搭過頭同一定識得到(特別是遊客)
因為小女子試過有人問在東涌如何搭機場快線
(看起來是坐過頭的兼以為在東涌有得轉機快)
同她們講可以搭巴士的士最後她們最後選擇坐回頭在青衣轉機快。。。

kei_hk 發表於 2017-4-19 10:07

LaiManPoon@FB 發表於 2017-4-18 15:08
Sorry, 作為一位東涌居民同相關工作人士,增設東涌東站同機場是有這個需求的點解?因為唔係個個都係肯由東涌 ...

只好怪 A35 做唔住﹐一日才得幾班車。

這幾班車去到東涌的時間又唔知(而家試驗緊ETA可能好些)﹐我作為遊客都唔會選擇啦﹐點知會唔會趕唔到飛機架。

而其他 E/S 線﹐又唔熟路﹐一睇路線圖仲有十幾廿個車站﹐實會以為要兜好耐﹐結果都係唔會選擇。

其實﹐而家在東涌一些重點車站﹐巴士公司有無一些宣傳板介紹去機場的路線及車程時間?
如果有﹐應該可處理你提及的遊客問題。

EX-TL 發表於 2017-4-19 10:57

增設東涌東站可以方便東涌東居民/上班人士出入機場, 唔駛下下搭車落市中心轉S線, 或者拉S線過去, 又可以睇成好似青衣站咁, 早上有穩定客源出九龍/香港, 增加營收, 唔駛一味加班落東涌線.

EX-TL 發表於 2017-4-19 11:01

Sorry, 作為一位東涌居民同相關工作人士,增設東涌東站同機場是有這個需求的點解?因為唔係個個都係肯由東涌 ...

這個案例上, 就算起好東涌東站, 佢地由東涌市中心出發, 都要肯搭其他車去東涌東站先搭到機快, 所以佢地最後仍然會搭東涌線出青衣轉.:D

dogdog002 發表於 2017-4-19 16:48

EX-TL 發表於 2017-4-19 11:01
這個案例上, 就算起好東涌東站, 佢地由東涌市中心出發, 都要肯搭其他車去東涌東站先搭到機快, 所以佢地最 ...

似乎你唔係好明呢個案例

佢係諗著東涌東站變成 機場快綫 同 東涌綫 中途站

額外再加開特班來往東涌東站至機場

可以話係青衣特班既大嶼山版

其實諗法係好醒,係青馬大橋既限制下加大載客量

EX-TL 發表於 2017-4-19 17:33

dogdog002 發表於 2017-4-19 16:48
似乎你唔係好明呢個案例

佢係諗著東涌東站變成 機場快綫 同 東涌綫 中途站

即前提東涌東站要停埋東涌線啦?! (前面冇講明)

到時就變成東涌站可乘鐵出入機場/博覽館, 甚至如果夠平, 取消X1都仲得, S1就cut到15/20分鐘一班.

dogdog002 發表於 2017-4-19 17:49

EX-TL 發表於 2017-4-19 17:33
即前提東涌東站要停埋東涌線啦?! (前面冇講明)

到時就變成東涌站可乘鐵出入機場/博覽館, 甚至如果夠平,...

東涌東同東涌西站基本上已經半落實左會起既站

而家講緊既分分鐘係第三條跑道起好之後既事

頁: [1] 2
查看完整版本: 機管局建議機場快線增東涌東站及接駁列車