Wongdailuk 發表於 2017-4-21 12:11

高鐵港段可達京滬

我諗,應該又係學直通車咁一日一班
其餘時間請貴客到深圳轉車,多謝合作

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170421/00176_040.html

053h4 發表於 2017-4-21 12:49

kei_hk 發表於 2017-4-21 15:28

有高鐵直上北京﹐根本係預料之事。
這是政治性因素﹐想北京首都有車去全國不同地方。
如果澳門有鐵路﹐我相信澳門都會有鐵路去北京。

我亦預料當高鐵開通之時﹐現時上海及北京直通車會由高鐵取代。

HU6455 發表於 2017-4-21 15:37

開咁多班都唔會有咁多人搭啦
同埋要開咩車其本都無難度,都係依家深圳北既求奇延長佢地就得

反而短途車開幾密,香港出車佔既比例有幾多,香港車最遠可以去到邊,我會比較關心

kei_hk 發表於 2017-4-21 15:48

HU6455 發表於 2017-4-21 15:37
開咁多班都唔會有咁多人搭啦
同埋要開咩車其本都無難度,都係依家深圳北既延長就得
...

只要一地兩檢﹐部車去到深圳﹐廣州(其他地方)﹐沿途都可以自由上落客﹐所以都唔仇無客的。

落埋香港﹐一來係政治性的動作﹐二來可以取代現時直通車﹐三來亦可以做埋沿途不同車站﹐變相多了1條線變成多條線﹐進一步增加客源。

一日幾多班﹐真係到時才知。
話唔定由現時2日1班的直通車先變成1日1班高鐵(會停沿途的大站上落)﹐之後再進一步增加班次。

053h4 發表於 2017-4-21 18:06

qazwsaedx 發表於 2017-4-21 21:16

FS7418 發表於 2017-4-22 00:19

先唔理一唔一地兩檢到,但去北京要10個鐘講真就唔太吸引
趕時間嘅就揀左飛機,仲要飛機班次肯定多過高鐵
唔趕時間嘅就揀直通車
除非佢將個票價壓到好低或者取消京港直通車

引用番日本新幹線嘅例子,長過4個鐘嘅車程,好似福岡去東京咁,乘客都會傾向坐國內線而唔係新幹線,所以對於香港去北京高鐵個需求係幾擔心

係家陣港穗直通車都唔係真係話好慢嘅情況下,我亦唔太認為香港上廣東對高速鐵路都有咁大需求

Kaix 發表於 2017-4-22 01:18

自己開文但連內文都唔睇:L

「根據港鐵早期評估,高鐵香港段啟用初期,每日將分別有九十及廿四對穿梭列車,往來香港與深圳及廣州地區,即在大多數時間下,平均每十五分鐘便有一班列車往深圳,每三十分鐘一班列車往廣州。初期每天亦預訂有廿四對長途列車開往十五個內地城市」

Kaix 發表於 2017-4-22 01:32

FS7418 發表於 2017-4-22 00:19
先唔理一唔一地兩檢到,但去北京要10個鐘講真就唔太吸引
趕時間嘅就揀左飛機,仲要飛機班次肯定多過高鐵
唔 ...

「港鐵又預計,高鐵香港段通車首年,每日約有九萬九千人次客量,當中約一萬八千六百人次乘高鐵往虎門及廣州;六萬五千多人次來往深圳;餘下一萬五千人次則為長途乘客。」

直通車冇深圳站,所以港九市區會有好多人搭高鐵去深圳

2020年後深圳北站可以駁入舊廣深線,
到時所有港穗直通車都會改在西九龍站到發,
西九龍站->福田站->深圳北站->東莞站->廣州東站->廣州站
客量亦會撥入高鐵客量

香港去北京的高鐵班次,
有幾多乘客搭足全程由香港去北京根本唔重要,
就算冇人由香港坐去北京,都可以全程keep住滿座,包括香港段
西九龍站->深圳北站->廣州南站->長沙南站->武漢站->鄭州東站->石家庄站->北京西站

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 高鐵港段可達京滬