paul2357paul 發表於 2017-4-23 09:06

為何東涌綫既閃燈圖要特登採用相反既著燈概念?

一般都係過左既站就熄燈,未過既站就著燈
但東涌綫就係與別不同,因為佢係過左既站就著燈,未過既站就熄燈:$

tfzoofsss 發表於 2017-4-23 22:17

東涌綫並非使用「閃燈路綫圖」而係「動感路綫圖」,同機場快綫睇齊。

dogdog002 發表於 2017-4-29 01:26

tfzoofsss 發表於 2017-4-23 22:17
東涌綫並非使用「閃燈路綫圖」而係「動感路綫圖」,同機場快綫睇齊。

睇齊?
又唔見東涌綫整條綠色LED光柱

而家都只係著車站咋啵

265B 發表於 2017-5-12 23:28

其實呢個問題我都諗咗好多年,點解會係過咗嘅站就著燈嘅

dennis1990 發表於 2017-5-13 00:13

265B 發表於 2017-5-12 23:28
其實呢個問題我都諗咗好多年,點解會係過咗嘅站就著燈嘅

用唔同邏輯設計因為無箭咀顯示
你想像下如果用市區線過左既站唔著燈會幾奇怪
我個人黎講可以接受

p.s. 點解東涌線無請先讓車上乘客落車pa? 呢樣一直都唔知點解

dogdog002 發表於 2017-5-13 12:09

dennis1990 發表於 2017-5-13 00:13
我個人黎講可以接受

仲要睇番時序

東涌綫列車係96-97年出廠

市區綫98年先開始翻新

或者就係東涌綫閃燈圖設計未最理想

先至再加其他設計落去,例如箭咀

GU9338 發表於 2017-5-15 00:38

我個人黎講可以接受

南昌站有個 中 > 英 > 普到站 + 請先讓乘客落車 PA , 但淨係聽過呢個站有

Man@MFHK 發表於 2017-5-15 13:40

其實東涌線個閃燈圖先係最簡潔易明,閃緊代表去緊果個站,到左就長著燈,一路填滿成條線。

miklcct 發表於 2017-5-15 14:25

Man@MFHK 發表於 2017-5-15 13:40
其實東涌線個閃燈圖先係最簡潔易明,閃緊代表去緊果個站,到左就長著燈,一路填滿成條線。
...

咁點睇部車嘅終點站係咩?一陣上錯車又變咗輪迴?

kei_hk 發表於 2017-5-15 14:36

miklcct 發表於 2017-5-15 14:25
咁點睇部車嘅終點站係咩?一陣上錯車又變咗輪迴?
又唔會輪迴﹐只係會比人請落車;P

東涌線的行車圖係同行車方向相符的﹐即係路線圖上 "香港" 一定係向 "香港" 的。所以﹐上車後feel到部車行那個方向﹐睇睇下路線圖邊一邊有燈﹐都應該了解到下一個車係係邊一個。

而現時行車安排﹐只有青衣車(香港至青衣方向)乘客才需要關心列車的終站。
而情況亦有如何文田﹐去到青衣站最多咪同一月台轉坐下一班囉。

康城的無限輪迴唔會在現時的東涌線發生的。

只有連月台都去錯的人﹐才會有機會出事。但這類情況﹐同列車上的路線圖用什麼表達方式係無關係的。

PS. 唔排除下次大翻新/換新車之時﹐會轉用動態路線圖(用 LCD mon)﹐介時應該會更清晰。

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 為何東涌綫既閃燈圖要特登採用相反既著燈概念?