reisen201 發表於 2017-4-29 17:59

仍然健在的一個標誌

https://scontent.fhkg2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/18157384_1341078362595554_2187083954302209112_n.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=d72a3f09b85a3459bbfff8a56940b2cf&oe=598E5EF6

是日攝於尖東住荃灣綫及西鐵綫隧道

YeeHingChan@FB 發表於 2017-4-30 03:00

依個10年前停用既logo差唔多已經絕跡香港
又會差唔多10年後係d咁顯眼既地方出現返;P

K.C.R2007 發表於 2017-4-30 15:47

套用麥克阿瑟嘅名言:“老兵不死,只是凋零”唔好忘記九鐵依然存在,幾條前九鐵路線都仍然係佢嘅資產,只係暫時唔再營運鐵路而變成一間土地及資產管理公司,負責監督龜龜營運佢嘅線路,龜龜係每年都要比九鐵錢架

PS:宜家龜龜沙中線簡介網頁上部千九列車圖案完完全全係九鐵樣式(車門嘅黃色色帶同九鐵樣式圓形“小心空隙”貼紙)

tfzoofsss 發表於 2017-4-30 18:15

講起尖東站,而家醒起以前客務中心旁邊有個尖東站模型,因為logo問題唔知幾時開始唔見左。 :lol 紅磡站ktt模型一樣。

HV9990 發表於 2017-5-1 00:28

樓主貼完上嚟下次個logo應該會被河蟹

HV9990 發表於 2017-5-1 00:52

K.C.R2007 發表於 2017-4-30 15:47
套用麥克阿瑟嘅名言:“老兵不死,只是凋零”唔好忘記九鐵依然存在,幾條前九鐵路線都仍然係佢嘅資產,只係 ...
講就咁講,但九鐵喺大眾心中只會隨時間消逝呢個亦係無法改變既命運,依家已經開始見到有人講大埔地鐵站、紅磡地鐵站
同埋好多九鐵既風格亦會隨時間消失
而且九鐵只係一間得返幾位員工既公司,又可以點監督龜鐵營運呢?

reisen201 發表於 2017-5-1 01:10

HV9990 發表於 2017-5-1 00:28
樓主貼完上嚟下次個logo應該會被河蟹
扶手梯盡頭的維修板用雙面膠紙遮咗個logo同字,但近影會仍然隱若見到個logo

h2o 發表於 2017-5-1 01:22

reisen201 發表於 2017-5-1 01:10
扶手梯盡頭的維修板的確用雙面膠紙遮咗個logo同字,但仍然隱若見到佢地
...

完全唔睇動機,客觀而言其實樓主所做即係向港鐵公司投訴仍有九鐵標誌未被更換。每年投入幾十億維修經費的機構遇上呢種事梗係盡快換走過時同錯誤嘅標示,然後再同樓主加聲多謝!只差幾時同邊個返去公司匯報

reisen201 發表於 2017-5-2 16:08

h2o 發表於 2017-5-1 01:22
完全唔睇動機,客觀而言其實樓主所做即係向港鐵公司投訴仍有九鐵標誌未被更換。每年投入幾十億維修經費的 ...

唔係.......
只係入咗港鐵時代禁多年,居然仲有九鐵logo 遮~

*小弟用字上有錯,抱歉

waman 發表於 2017-5-2 17:20

其實呢個logo無時無刻都合法地存在:
www.kcrc.com
;P:P
頁: [1]
查看完整版本: 仍然健在的一個標誌