SPkent 發表於 2017-5-7 16:30

劣圖: 機場快綫車頭/尾

東涌綫某啲班次行經西九龍段係可以遇到與機場快綫列車並排行走

dogdog002 發表於 2017-5-7 17:19

:o而家先知原來行李卡有車窗預留位既?

諗著第時變番正常車窗

定係逃生用途?

bombardier 發表於 2017-5-7 18:42

而家先知原來行李卡有車窗預留位既?

諗著第時變番正常車窗

個人估計同生產過程有關.....e.g.生產同一款部件(有窗口的車身)會較方便,再封番個窗口位 (e.g. 燒焊方法)

kei_hk 發表於 2017-5-7 22:19

bombardier 發表於 2017-5-7 18:42
個人估計同生產過程有關.....e.g.生產同一款部件(有窗口的車身)會較方便,再封番個窗口位 (e.g. 燒焊方法 ...

睇過車廂入面之後﹐我會講係車身設計之時﹐係用有車窗去設計成個車身結構﹐所以有車窗同無車窗﹐只不過係個 "外皮" 是否cut走去裝玻璃窗。
都唔算係有沒有預留位﹐方便日開裝番隻窗上去。

用key word 機場快線 & 行李卡﹐即可搵到上面原圖。

kei_hk 發表於 2017-5-7 22:28

而家先知原來行李卡有車窗預留位既?

諗著第時變番正常車窗

相信部車有生之年都唔會有機會 "開窗"。

唔通機場快線唔再需要行李卡?

這一卡亦唔會載客﹐甚至講係無機會載客﹐因為入面已經裝晒自動化的行李箱上落設備﹐而乘客亦無可能去到相關月台位置上落車。

用來逃生?
正常情況下成卡只會得一個人﹐便是司機。
有3隻門可以做途生﹐唔駛想方法去破金屬殼而途生的。:L

PS. 聽講此車卡除駕駛室外﹐係沒有空調的。

S3N92 發表於 2017-5-10 13:35

kei_hk 發表於 2017-5-7 22:28
相信部車有生之年都唔會有機會 "開窗"。

唔通機場快線唔再需要行李卡?

正確...所以大熱天高溫時火警感應會誤鳴
頁: [1]
查看完整版本: 劣圖: 機場快綫車頭/尾