johnchan86c 發表於 2017-5-28 16:12

誠問南港島線車務

1. 平日繁忙時間開始o既時候,由車廠出來o既車由邊個站起載?
2. 每日有無車編訂會於金鐘站清客返廠?
3. 每日下午繁忙時間過後回廠車輛最後一個單(載客)的方向及編訂開車時間安排係點?

先謝,如果不方便公開資料,可PM

GX7209 發表於 2017-5-28 22:02

1.平日下繁有2架會係ocp起載。
2.理論上冇。

miklcct 發表於 2017-5-29 14:47

請問金鐘站係唔係永遠用死一個月台?

cl1403 發表於 2017-5-29 15:47

唔係, PEAK HOUR兩邊都有用.

GX7209 發表於 2017-5-29 18:46

5號台用得比較多,不過6號台都會用既,朝早頭果幾班車會用6台

johnchan86c 發表於 2017-5-29 21:00

5號台用得比較多,不過6號台都會用既,朝早頭果幾班車會用6台

即係金鐘頭兩三班車?我記得試過大約早上六點半出到金鐘都係用5號月台

繁忙時間都只係見過一次同時用兩邊月台,然後有兩三日用死6號月台,其他日子全部只用5號月台

GX7209 發表於 2017-5-29 23:06

johnchan86c 發表於 2017-5-29 21:00
即係金鐘頭兩三班車?我記得試過大約早上六點半出到金鐘都係用5號月台

繁忙時間都只係見過一次同時用兩 ...

好小可用兩邊月台,1。除非有車要係金鐘換車
2。TC落咗Train hold,而後車又就到。(原因有好多)
3。幾個月前夜晚出多一架車做test train,不載客,所以用6台。

朝早~6點4到有一班車係6台開。

3asv6 發表於 2017-6-1 19:15

頭先16:50金鍾開班車就係用6台...

GX7209 發表於 2017-6-5 09:30

3asv6 發表於 2017-6-1 19:15
頭先16:50金鍾開班車就係用6台...

原本架車都應該係5台既,不過前面架車比time table遲咗。
後面架ocp出廠既車又追到佢貼一貼。所以用埋6台囉。

3asv6 發表於 2017-7-1 23:36

岩岩一個月,今晚頭先翻黎見金鐘用6台;海怡用2台
.請問乜事?定還是有一段時間內就會開金鐘6台,
海怡2台之間又一長時間再用翻金鐘5台,海怡1台?!

頁: [1] 2
查看完整版本: 誠問南港島線車務