cla981024 發表於 2017-6-5 16:41

東鐵線新顯示屏位置與新九卡位置探討

近日東鐵線各站安裝新款顯示屏(PIDS),但大家或者會發現並非整月台都有安裝,透過安裝位置都會猜測到將來9卡停泊位置。但有些問題值得大家討論。

1. 部份車站如大圍站2台到第五卡先有PIDS,其實現時12卡月台仍需要使用最少約4年,於頭三卡候車人士其實看不清楚班次。

2. 有人曾經講過9卡位置會盡量選擇近出口之餘,也會考慮棄用較彎位置。還有其他考慮的因素嗎?

3. 大圍站1,2台新PIDS都安裝在近沙田方向的位置,但以1台為例,電梯位於4,5,7,12卡位置,而G出口也位於12卡。但港鐵選擇放棄車尾位置,原因是否跟車站上蓋的新建出口有關?維基指標書提到將來1台2-3卡位置及馬鞍山線3台加建新出入口,但我在網上找不到更多公開資料,大家有冇更多資料可提供?

如果大家有更多車站的PIDS安裝位置,歡迎提供以便討論。

Hisui 發表於 2017-6-5 16:53

一早講左9卡車頭等停車位置會跟現在12卡頭等位置一樣:L
即係北面車頭會照停現有位置 而南面車頭會停現時第4卡的位置

cla981024 發表於 2017-6-5 17:20

Hisui 發表於 2017-6-5 16:53
一早講左9卡車頭等停車位置會跟現在12卡頭等位置一樣
即係北面車頭會照停現有位置 而南面車頭會停現時第4 ...咁你係咪清楚停車位置只係混跑階段的停車位置,定係長遠的停車位置呢?好多年前規劃的圖則,唔代表唔可以再改。

如果用此方法,到時只會令九卡車乘客南行集中第一卡,北行集中第九卡。

太和站的乘客只會迫曬南行第一卡同北行第九卡,分流唔到乘客去兩邊。
九龍塘站南面大堂轉乘東鐵線北行的乘客又會塞滿在車尾。
加上東鐵線月台較窄,不難想像到時的問題。

用此方式在混跑階段方便頭等客係好事,但長遠會造成更多問題。

DR2458 發表於 2017-6-5 17:32

cla981024 發表於 2017-6-5 17:20
咁你係咪清楚停車位置只係混跑階段的停車位置,定係長遠的停車位置呢?好多年前規劃的圖則,唔代表唔可以再 ...

而且太和站北行車尾都係比較彎, 空隙比較大....其實龜仔有咩必要一刀切所有車站都要廢棄南邊部份?:L

waterboy1984 發表於 2017-6-5 18:12

DR2458 發表於 2017-6-5 17:32
而且太和站北行車尾都係比較彎, 空隙比較大....其實龜仔有咩必要一刀切所有車站都要廢棄南邊部份? ...

換晒車可能會執,兩車混行時應該暫時只會咁安排

K.C.R2007 發表於 2017-6-5 20:57

想問個問題
其實如果一開始龜龜識得將部R-train跟返傳統用九鐵門位
會否免去很多現時新舊車交接時面對的大量麻煩?(如安裝幕門和乘客候車位置問題)

CRH5 發表於 2017-6-5 22:33

想問個問題
會否免去很多現時新舊車交接時面對的大 ...

沒有關係 ga wor
而家個問題係因9卡車而起,唔關門位事

kei_hk 發表於 2017-6-5 22:57

waterboy1984 發表於 2017-6-5 18:12
換晒車可能會執,兩車混行時應該暫時只會咁安排

如果換晒車後會再改停車位置﹐應該內部已經確立左﹐因為要預備閘門的前期工期﹐訂做閘門.........。

M公司又好似真係無提及日後全面換車後的停車位置。

hokachung 發表於 2017-6-6 00:10

想問個問題

交接時短時間嘅麻煩嚴重啲定係日後九鐵門位帶來嘅載客量損失嚴重啲?
呢個問題同鑽石山站係咪應該沿用兩鐵合併方案一樣咁值得深思

mckhgc 發表於 2017-6-6 20:48

想問個問題

龜龜唔係唔「識得」跟返傳統用九鐵門位,龜龜訂新千九同假千九都跟傳統九鐵門位,而係傳統九鐵門位根本有問題,駁位之間,係有一段頗長距離冇門,上落係頗為不便。

你身在駁位,九鐵門位你要離開駁位、經過窗門位至去到出口,但地鐵或港鐵門位,就只要離開駁位就到出口。

人唔多既時問題唔大,但逼到沙甸魚咁既時候呢?

港鐵其實係籍換車同裝月台閘門機會撥亂反正,亦應該慶幸東鐵冇裝閘門、批未夠鐘既舊千九又有著落。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 東鐵線新顯示屏位置與新九卡位置探討