053h4 發表於 2006-6-4 12:21

Swedenscania 發表於 2006-6-4 12:27

咁乜d車匪咁倡狂,仲以為只會打劫深圳果d公共城市巴士路線
估唔到現在連依d長途客車都有...客車通常得一個門咁都會俾班車匪逃走到?

GD1570 發表於 2006-6-4 12:32

原帖由 Swedenscania 於 4/6/2006 12:27 發表
咁乜d車匪咁倡狂,仲以為只會打劫深圳果d公共城市巴士路線
估唔到現在連依d長途客車都有...客車通常得一個門咁都會俾班車匪逃走到?

你係司機,佢地拎把刀指住你條頸,你夠唔夠膽唔開門俾佢地開車?
如果你答夠的話:恭喜你,你好勇
如果你答唔夠的話:正常答案,咁你亦都明白點解啦

Swedenscania 發表於 2006-6-4 13:09

原帖由 GD1570 於 2006-6-4 12:32 發表

你係司機,佢地拎把刀指住你條頸,你夠唔夠膽唔開門俾佢地開車?

我岩岩睇太陽報話佢地成group人當中除左搓刀,仲有人搓搶指嚇巴士司機同服務員
如果搓刀仲有得講,搓搶我無話可說...當初我仲以為好似平時果d局部打劫乘客,所以先咁講
現在事件係騎劫巴士,而唔係打劫巴士乘客....程度唔同
公安局話公交正進行上車攝影頭象的措施,相信班車匪應該係外省的妄亡命之徒

art0925 發表於 2006-6-5 04:44

Try that in Taiwan, see what will happen to the robber, haha

原帖由 GD1570 於 2006-6-4 12:32 發表

fai 發表於 2006-6-5 09:22

有乘客指認得渣鎗既兩個人o係荃灣上跑狗去皇崗再轉此車做案。有可能係港人。

原帖由 Swedenscania 於 2006-6-4 13:09 發表

我岩岩睇太陽報話佢地成group人當中除左搓刀,仲有人搓搶指嚇巴士司機同服務員
如果搓刀仲有得講,搓搶我無話可說...當初我仲以為好似平時果d局部打劫乘客,所以先咁講
現在事件係騎劫巴士,而唔係打劫巴 ...

jorg 發表於 2006-6-5 21:31

原帖由 Swedenscania 於 2006-6-4 13:09 發表

如果搓刀仲有得講
楂刀都唔得la
一黎坐o係個司機位冇得突圍;P
二黎佢地實唔會得一個人脅持個car佬:L

2A_DL13 發表於 2006-6-5 22:15

如果你計劃打劫,你會唔會未上車就囉定刀槍出來?
當然上左車,就架車行緊你先囉出來啦!

(個劫匪都未上車,佢地點"拎把刀指住你條頸")???

另外長途客車先至容易招來劫匪,係巴士度,每個人都係雞碎咁多....

Swedenscania 發表於 2006-6-5 22:21

原帖由 jorg 於 2006-6-5 21:31 發表

楂刀都唔得la
一黎坐o係個司機位冇得突圍;P
二黎佢地實唔會得一個人脅持個car佬:L

我記得好多內地客車司機都放左支鐵通起司機位下,
所以如果搓刀而只係一個車匪,我相信司機唔開車門拿出鐵通應該有得鬥,
不過當然會有可能受傷,司機拿武器唔出其,馬來西亞有司機仲出搓木棒

原帖由 2A_DL13 於 2006-6-5 22:15 發表

如果你計劃打劫,你會唔會未上車就囉定刀槍出來?
當然上左車,就架車行緊你先囉出來啦!

(個劫匪都未上車,佢地點"拎把刀指住你條頸")???

另外長途客車先至容易招來劫匪,係巴士度,每個人 ...

佢思意係開門落車而唔係開門上車
今次同之前車匪唔同,我睇報紙最多係d車匪乘城市公交多人上車逐位乖客打劫然後神不知中門下車走人
但打劫得長途客車真係好少,通常一係整部賊車俾你上再打劫你,一係就成班人中途上車劫車
今次屬於後者較前者為少見,更少有地用刀

頁: [1]
查看完整版本: 深圳巴士劫案涉廿港人