dennisung 發表於 2017-6-12 21:47

南港島線轉手動駕駛

相關報導:

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170612/s00001/1497272282785

D車長係邊度黎?

toyl 發表於 2017-6-12 22:17

車長?原本係駐車行行企企的職員。

dogdog002 發表於 2017-6-12 23:08

;P;P我覺得佢個浴簾寫到嚇死人就真

咩叫做處理事故;P

唔知仲以為前面有人跳軌

Man@MFHK 發表於 2017-6-13 19:12

dogdog002 發表於 2017-6-12 23:08
我覺得佢個浴簾寫到嚇死人就真

咩叫做處理事故

原本設計手動mode真係for突發事故先用,所以塊浴簾都係咁寫,點知今次龜記買重保險未出事就派人去行手動mode;P

cl1403 發表於 2017-6-14 11:56

Man@MFHK 發表於 2017-6-13 19:12
原本設計手動mode真係for突發事故先用,所以塊浴簾都係咁寫,點知今次龜記買重保險未出事就派人去行手動m ...

當時仍行緊AUTO的, 只是驚有野吹落路軌影響行車才在打風時搵人睇實條路, 有咩事時可即刻撳停架車.

barking 發表於 2017-6-15 00:44

toyl 發表於 2017-6-12 22:17
車長?原本係駐車行行企企的職員。

根本應該保留cab, 呢啲 temp. structure 整係部車度影響影象.
既然每列車已standby人員處理突發情況, 卻為何要慳一名車長及cab呢?

hokachung 發表於 2017-6-15 01:14

barking 發表於 2017-6-15 00:44
根本應該保留cab, 呢啲 temp. structure 整係部車度影響影象.
既然每列車已standby人員處理突發情況, 卻 ...
一列南港島綫列車得3卡當然要善用空間載客,個CAB絕大部份時間都無用,點解仲要嘥位
咩temp structure影響形像根本不值一提,唔駛拆櫈又可以提升載客量先係皇道

cx734 發表於 2017-6-15 10:04

可以裝橫拉摺門,
不過寫「處理事故」真係嚇到其他乘客,
寫「駕駛室正在使用中, 切勿干擾」

Gary_B 發表於 2017-6-15 14:36

塊浴簾好核突

3asv6 發表於 2017-6-15 17:23

想問下密過三分一班係米要改行手動模式(搵人咋)?!
頁: [1]
查看完整版本: 南港島線轉手動駕駛