JR205 發表於 2017-6-18 22:04

港鐵即日起可享3%車費回贈

港鐵即日起至12月17日期間,凡搭乘市區線、東涌線、東西馬鐵及輕鐵乘客,均可享車費3%回贈。
港鐵官方有出教人點樣「搭得最慳」,但就被人話浪費時間…

SPkent 發表於 2017-6-19 00:30

宣傳海報已經寫明用八達通至有優惠

toyl 發表於 2017-6-19 13:31

唔知今次係好似九巴咁,直接在收費表上減價定係程式上落折扣?
會唔會鐵巴轉輕鐵又再出現減完價比輕鐵/西鐵食返架?

SPkent 發表於 2017-6-19 13:50

會唔會鐵巴轉輕鐵又再出現減完價比輕鐵/西鐵 ...

應該係程式

kei_hk 發表於 2017-6-19 14:20

MTR 有遠見好多﹐一早做晒這些優惠程式處理。

隨時一直使用的「第2程9折」的優惠程式﹐勁有遠見﹐在「第幾程」及「折扣率」係可以再時改變設定。
即係以往係 2 及 less 10%﹐今次係 1 及 less 3%。
日後可以做 3 及 Less ??%。;P

至於大西北轉車﹐會唔會被食差價問題。
今次應該被食的機會好低 (我唔敢講話無)﹐因為第一程已經有優惠﹐唔需要理之前有沒有"合格車程"。
即係 巴士本身都有減車費﹐輕鐵又有減車費﹐2者齊齊有減車費﹐這便應該唔會有被食差額的情況 (唔排除會有4捨5入因素令到要補錢)。

之前係基於轉車時﹐其中一種車程因為最終無扣錢﹐令到不符合"合格有效車程"﹐令到轉車時無9折優惠﹐要收回正價﹐所以出現 "被食優惠差價" 的情況出現。

PS. 過去一段時間我自己都沒有見到大範模的封閘機做testing(每次調整收費時的例牌每個站抽出幾部出入閘機)﹐所以應該係用以往的優惠程式﹐而不是新寫的優惠程式﹐亦唔係改背後收費表data。當然﹐我都唔排除我有睇漏封閘機的情況。

lsc04d11 發表於 2017-6-19 19:09

最勁係港鐵網頁個車費比較,係乜都同現金乘車比,一定平……

仲有,長者都有得$1.9搭車。
因為佢係用3%回贈計,不足一角亦作一角計算,與晨早75折優惠
而月票接駁75折車程則以四捨五入計算,寫到明……

其實都唔係好多人知道有優惠
亦見官方FB有post出,大把人話減得幾毫子少,其實如果做到既話,登記哂講呢d野既人既八達通,佢地唔使減3%,o個d錢「捐」番出黎俾其他人減3%。我就真係唔會因為少而話囉。
只知下年加價已座底有1.9X%。

lsc04d11 發表於 2017-6-19 19:10

傻既,鐵巴同埋輕鐵都有得減,根本同正價一樣,無出現呢D車程。
與往年的第二程九折不同嘛。
因為你講既轉車法,可以鐵巴係第二程,輕鐵只係第一程,所以就要扣番個價。
程程都有折,就唔會出現有差別既情況。

即係K51轉14個站既輕鐵車程,正路係收$5.2,3%回贈後係$5.0
正價︰$4.6+$5.2-$4.6(巴士回贈)=$5.2
折頭︰($4.6-0.2)+(5.2-0.2)-(4.6-0.2)=$5.0囉
冇問題。 程程都減左先,個轉乘優惠又減少番,所以錢唔會扣多

dydx 發表於 2017-6-20 11:01

如果同時有早晨75折優惠,出閘唔會顯示「已扣除車費回贈」(實際上都係有回贈)

使用深灣辦公室大樓特惠站,再由黃竹坑搭去尖沙咀

未有回贈嗰陣係收$6.9 ($11.9減75折優惠$3再減特惠站優惠$2)

30分鐘內行去尖東站入閘,再經美孚去荃灣出閘

但呢個$1.9係點計出嚟?
如果3%回贈用「不足一角亦作一角計算」只計到$1.8
(黃竹坑去荃灣$14.2*0.97=$13.774→$13.7
黃竹坑去尖沙咀$11.9,差額$1.8)

rickycheng 發表於 2017-6-20 20:58

dydx 發表於 2017-6-20 11:01
如果同時有早晨75折優惠,出閘唔會顯示「已扣除車費回贈」(實際上都係有回贈)

使用深灣辦公室大樓特惠站,再 ...
條款寫左尖沙咀轉車3% 係分開計..
第一程$11.9 的3%($0.4)
第二程$10.1的3%($0.4)
所以第二程只減$0.4,
而不是直接計$14.2的3%($0.5)

dydx 發表於 2017-6-20 23:39

rickycheng 發表於 2017-6-20 20:58
條款寫左尖沙咀轉車3% 係分開計..
第一程$11.9 的3%($0.4)
第二程$10.1的3%($0.4)

原來如此
用番我呢個例子,唔計其他優惠
喺尖沙咀/尖東轉車會平三毫子
($0.4+$0.4 vs $0.5)

但講真如果只係平三毫子咁大把
我都費事嘥時間行嚟行去:time:
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵即日起可享3%車費回贈