20160424 發表於 2017-6-30 10:37

DIH 發表於 2017-6-30 09:24
極粗略估算,屯荃鐵路屯門出荃灣距離大約等於西鐵天水圍出荃灣西。
按照港鐵資料,這等於大約減少7分鐘車程 ...

但唔好忘記錦上路至荃灣西一段係完全無站行高速>120KM
起得屯荃青公沿途一帶唔可能唔設站,完全拖慢車速
睇返2014年研究版本途經五個站已經要21分鐘

leochill 發表於 2017-6-30 14:58

極粗略估算,屯荃鐵路屯門出荃灣距離大約等於西鐵天水圍出荃灣西。

加返個「大灣區」嘅包裝,應該好快上馬:P
由香港站向西,經東大嶼、港珠澳口岸、屯門西南,直奔深圳前海,轉駁穗莞深城際
#唔好問我喺邊度做一地兩檢

tonyng 發表於 2017-7-1 14:25

屯門站至荃灣西站早上繁忙時間之表定行車時間是21.5分鐘。
屯荃鐵路因為沿途彎位多,車速不及西鐵,所以行車時間相若。
如果到荃灣又要轉車,根本比乘搭西鐵更慢,除非屯荃鐵路
延長至沙田(接駁南北線)或市區,否則屯門客不能節省時間,
加上造價高昂,效益成疑。

黃家輝@FB 發表於 2017-7-1 23:57

JR800 發表於 2017-6-29 21:52
造價如何?
營運效益如何?
環評能否通過?

第五條過海鐵路,應否修訂以下一下走線呢?
東涌至港島一段,改經芝麻灣﹑長洲﹑南Y島及華富,以中環南為港島總站。

20160424 發表於 2017-7-2 09:38

黃家輝@FB 發表於 2017-7-1 23:57
第五條過海鐵路,應否修訂以下一下走線呢?
東涌至港島一段,改經芝麻灣﹑長洲﹑南Y島及華富,以中環南為 ...

行梅窩喜靈州已經好迂迴,你建議個路線更迂迴,而且各島民一向都係反對東大嶼計劃,所以先會搵喜靈交椅2個無人島開刀

Man@MFHK 發表於 2017-7-5 23:24

條屯九淨係去南昌同早期西鐵一樣?睇黎阿田二少對南昌真係情有獨鍾。
至少都應該去到啟德啦!
再大膽D,可以去到跑道尾過海直插小西灣。

053h4 發表於 2017-7-6 10:59

paul2357paul 發表於 2017-7-7 22:34

亦令我諗起某議員曾FF更謊謬既屯洪荃鐵路:;P

https://im1.shutterfly.com/ng/services/mediarender/THISLIFE/006071584399/media/83013385852/medium/1496235673/enhance

ricky 發表於 2017-7-9 21:05

paul2357paul 發表於 2017-7-7 22:34
亦令我諗起某議員曾FF更謊謬既屯洪荃鐵路:

洪水橋出深井的彎位,仲勁油塘去調景嶺果個彎位:lol

KwokKwok@FB 發表於 2017-7-10 15:54

屯門>深井》愉景花園(荃灣缐轉乘)》石蔭》沙田》第一城/石門》廣源》鑽石山》啟德》天后》維園

頁: 1 [2]
查看完整版本: 田北辰議員屯九鐵路及第五條跨海鐵路構想圖