timewater 發表於 2017-7-3 17:44

港鐵車站可否加設 同線其他車站月台配置圖 方便乘客

例子:

有咗其他月台既配置圖, 乘客如在長沙灣站搭車到旺角站E出口,就可以喺等車時, 就去返相應車卡上車, 節省乘客時間。
乘客到達目的地站後, 就可以快速乘扶手電梯/升降機到達目的地。省卻乘客「盲中中」搵升降機/扶手電梯。乘客可迅速離開月台,更方便快捷到達目的地。
為何港鐵小小的貼心事情也不做, 要由坊間手機程式提供?

hkcctim2012 發表於 2017-7-3 18:19

喺日本連車上嘅mon 都會顯示下一站樓梯啊扶手電梯啊lift啊喺邊卡左右

HY1012 發表於 2017-7-3 20:32

hkcctim2012 發表於 2017-7-3 18:19
喺日本連車上嘅mon 都會顯示下一站樓梯啊扶手電梯啊lift啊喺邊卡左右

係呀,好似係邊個出口用邊部電梯都有講埋

mckhgc 發表於 2017-7-3 20:51

呢間咁既野,除左起屏風樓起車站舖,仲有咩係用心有心做丫。同日本比,不如講下日本有乜唔係完勝吊打香港(除左樓價)。

同類既直立式路線圖,龜鐵得一條線幾個圈,同大日本比,真係雲泥之別。

我唔明,點解幅圖明明有大把位,都唔加多D資料入去,唔敢要求佢有大日本水準,最起碼,個圓圈入面寫個預計行車分鐘既數字,只係咁簡單,都唔去做 。

當然,以呢間公司既格,唔拎黎狂賣廣告已經要還神。

呢樣野以前九廣東鐵有既,但不知為何後來(大概尖東站通車時)取消。

另一樣野,就係月台上D站名牌,東鐵就係掛牌,其它線印o係幕/閘門上,唔印埋前後站名?
尤其係東鐵D大大塊掛牌,大把位。

http://cdn-ak.f.st-hatena.com/images/fotolife/a/a-1012/20100823/20100823093821.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%9D%B1%E7%AB%99%E9%BB%91%E8%89%B2%E5%BA%95%E7%AB%99%E7%89%8C.jpg

YY487 發表於 2017-7-3 21:20

Oliver_ME16 發表於 2017-7-3 21:46

mckhgc 發表於 2017-7-3 20:51
呢間咁既野,除左起屏風樓起車站舖,仲有咩係用心有心做丫。同日本比,不如講下日本有乜唔係完勝吊打香港( ...

呢樣野以前九廣東鐵有既,但不知為何後來(大概尖東站通車時)取消。

因為成日都唔準時所以咪取消左囉;P

cx734 發表於 2017-7-3 23:14

港鐵一定唔會加咁的指示,
佢就係唔想你班客迫死某卡某門上落車,
要將d客打散去最頭最尾,
係咁話「前面等車會d容易d上門」

jpoon 發表於 2017-7-4 07:34

試下去上水站睇下,向羅湖方向頭果卡一定最多人,羅湖開出嘅通常頭果一至三卡最少人。響而家大部分路綫都超載嘅情況下,其實整呢D指示真係冇乜用,就算畀你最近又點,上到車先講啦

mckhgc 發表於 2017-7-4 07:36

其實邊D線,邊個方向,真係「前面等車會d容易d上門(車)呢?」

荃灣線 荃灣方向(只限頭幾站)就係

觀塘線 黃埔方向、荃灣線 中環方向 肯定唔係

lsc04d11 發表於 2017-7-4 20:26

mckhgc 發表於 2017-7-4 07:36
其實邊D線,邊個方向,真係「前面等車會d容易d上門(車)呢?」

荃灣線 荃灣方向(只限頭幾站)就係

個人經驗,任何路線,任何時間,任何車卡,肯行入去就會令人容易上車。
完。

金鐘站成日睇,車頭車尾都剩人龍,不過那些相關車卡的中間位,真係俾狄易達跳Hip Hop都得。(即使繁忙時間)我諗就算剩低既人龍,有入面既人行入去既話,佢地都唔會係逼到車門邊既沙甸魚啦。
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵車站可否加設 同線其他車站月台配置圖 方便乘客