chocolate1989 發表於 2006-6-5 22:08

去土瓜灣

7/6 去Oral會考

1 - 梨木樹
2 - 青衣城/長發

下午 4 時 15 分開始

另外下車後如何步行
因為本人未去過土瓜灣

中華基督教會基道中學
九龍土瓜灣祟安街28號

THX :D

sa 發表於 2006-6-5 22:31

原帖由 chocolate1989 於 2006-6-5 22:08 發表
7/6 去Oral會考

1 - 梨木樹
2 - 青衣城/長發

另外下車後如何步行
因為本人未去過土瓜灣

中華基督教會基道中學
九龍土瓜灣祟安街28號

1 - 撘地鐵到佐敦站, 於商務書局那個出口撘綠小26, 係庇利街落車(近陽光廣場)
2 - 撘東涌線到九龍站, 轉綠小26, 係庇利街落車(近陽光廣場)

ming03 發表於 2006-6-5 22:35

原帖由 chocolate1989 於 2006-6-5 22:08 發表
7/6 去Oral會考

1 - 梨木樹
2 - 青衣城/長發

另外下車後如何步行
因為本人未去過土瓜灣

中華基督教會基道中學
九龍土瓜灣祟安街28號

梨木樹
32 轉 12A 庇利街落車向後行
之後見到第一個街口 (5D, 11X, 115, E23 轉出黎果條街 -- 庇利街) 行入去
一直行就見到

32 轉 6F 石塘街落車向後行
行返去 5D, 11X, 115, E23 轉出黎果條街(庇利街)行入去
一直行就見到

青衣城/長發
41 石塘街落車向後行
行返去 5D, 11X, 115, E23 轉出黎果條街(庇利街)行入去
一直行就見到

Ketsu 發表於 2006-6-5 22:54

原帖由 ming03 於 2006-6-5 22:35 發表

青衣城/長發
41 石塘街落車向後行
行返去 5D, 11X, 115, E23 轉出黎果條街 ...

除非你真係咁好彩響長發見到41
否則你不如搭44去旺角道
再去先達果邊轉紅小好過

41呢條線真係等唔過...

3AD60 發表於 2006-6-5 23:31

原帖由 Ketsu 於 2006-6-5 22:54 發表

除非你真係咁好彩響長發見到41
否則你不如搭44去旺角道
再去先達果邊轉紅小好過

41呢條線真係等唔過...

或者可以考慮搭44路線
係荔枝角道轉12A路線
會否比較好??

GK2586~呀光 發表於 2006-6-6 00:53

av220 發表於 2006-6-6 01:14

兩個方法都應該坐地鐵穩當D,
尤其樓主唔熟土瓜灣, 唔太建議坐紅小 (有機會唔識落車).

另到佐敦後仲可以轉E23, 庇利街落車.
如果在九龍站/佐敦轉11 (佐敦仲有14), 可在北拱街落車,
沿新柳街落斜直行去庇利街, 應該係最直接既方法. (11/14 唔入黃埔但E23 要:lol)

(溫馨提示:$: 26 小巴幾兜路, 經紅火同入埋海逸,
如果坐26, 樓主可能要預多少少時間)

本來到南昌轉12A 都可以, 但12A 太疏車AND 該時段太多學生放學........
只計車程可能都要35 分鐘.

buffon 發表於 2006-6-6 02:46

長發可以搭243m 出荃灣轉紅小, 又或者搭44 出美孚轉紅小。
紅小係馬會(即淅江街)落車, 行番出崇安街好近。(唔識可以問司機)
落車後見到惠康(m 記隔離個間), 沿住浙江街向海皮行出去, 行到咁上下見到崇安街, 轉右手邊就會搵到你要去個間學校。
荃灣紅小收12 蚊位, 美孚紅小8.5 一位。
荃灣紅小都幾快可以上滿一架車。
不過依個時間搭紅小要有心理準備加士居道天橋塞車。

又或者搭地鐵出油麻地轉6c, 6f, 大慨40 分鐘以內可到(唔塞車的話)。
至於落車地點亦可參考樓上。

fai 發表於 2006-6-6 09:08

如果坐小巴去到馬會落車你會見到兩間惠康,一間會o係你落車個邊馬路投
注站隔籬,另一間會o係斜對面馬路街口轉角位,第二間隔籬會有一間麥當
勞餐廳。樓主落車應該用紅綠燈過馬路然後o係第二間惠康o個條街向海邊
方向行出去。

荃灣至土瓜灣紅van上車點係川龍街/街市街口(車尾會向住十字路口)。美孚
至土瓜灣紅van上車點係荔枝角橋底小巴站。

原帖由 buffon 於 2006-6-6 02:46 發表
長發可以搭243m 出荃灣轉紅小, 又或者搭44 出美孚轉紅小。
紅小係馬會(即淅江街)落車, 行番出崇安街好近。(唔識可以問司機)
落車後見到惠康(m 記隔離個間), 沿住浙江街向海皮行出去, 行到咁上下見到崇安街, 轉右 ...

頁: [1]
查看完整版本: 去土瓜灣