s3n370 發表於 2006-6-6 13:48

CPU過熱及加裝風扇幾問

最近電腦經常有alert message彈出黎,話個CPU過熱。
小弟正打算在機箱加裝一部風扇幫助散熱。
風扇入風口正正對住CPU散熱風扇的出風口,但相隔只有約1cm。

請問咁做會唔會對CPU散熱風扇運作有不良影響?
又風扇的耗電量大唔大(因為想知道隻牛頂唔頂得順)?

LRT1064 發表於 2006-6-6 20:46

不如先拆CPU Heatsink+Fan 出來清塵吧...

s3n370 發表於 2006-6-6 22:13

原帖由 LRT1064 於 2006-6-6 20:46 發表
不如先拆CPU Heatsink+Fan 出來清塵吧...

小弟己經做佐,不過無幾耐又出過...

gn3509 發表於 2006-6-6 22:22

你係咪淨係得啲風扇吹風入機箱而冇吹出機箱......
冇出風的話,比你裝幾多把風扇都冇用....

s3n370 發表於 2006-6-6 22:36

原帖由 gn3509 於 2006-6-6 22:22 發表
你係咪淨係得啲風扇吹風入機箱而冇吹出機箱......
冇出風的話,比你裝幾多把風扇都冇用....

電腦只有兩把風扇,就係火牛同CPU果兩把。

所以小弟才考慮加裝風扇。但小弟唔清楚兩把風扇得太近有無問題。

ATE24 發表於 2006-6-6 23:53

原帖由 s3n370 於 2006-6-6 22:36 發表

電腦只有兩把風扇,就係火牛同CPU果兩把。

所以小弟才考慮加裝風扇。但小弟唔清楚兩把風扇得太近有無問題。
加唔係問題,但如果你唔識利用風向對流去加強散熱就大忌。

238X 發表於 2006-6-6 23:53

原帖由 s3n370 於 2006-6-6 22:36 發表

以我所知,火牛風扇同 CPU 散熱無乜關係。

我諗你最好睇睇機箱後方有無風扇位。
而家 D 機箱一般都在後方設有風扇預留位,
底板亦有相應插頭支援。

個風扇預留位通常會係四個角落頭有螺絲位。

GD1570 發表於 2006-6-7 06:52

無風扇位都唔緊要
現時腦場有一種風扇係可以插在cd-rom的位置
只要你部機仲有位多部cd-rom即係仲有位用這種風扇
不過可能到時你每次用電腦隻腳都有冷/暖風的享受
頁: [1]
查看完整版本: CPU過熱及加裝風扇幾問