cheungtszfung 發表於 2006-6-6 14:30

AL選科問題

我果間學校只可以2AL+2AS
Phy+Pure Maths
Phy+Chem
Chem+Bio
呢3種choices,各有o羊出路?
大學可以選o羊系?

richardchan1988 發表於 2006-6-6 18:16

原帖由 cheungtszfung 於 2006-6-6 14:30 發表
我果間學校只可以2AL+2AS
Phy+Pure Maths
Phy+Chem
Chem+Bio
呢3種choices,各有o羊出路?
大學可以選o羊系?
我認為最好係 phy + P.math 因為冇3AL 加上讀左P.mathPhy會有如虎添翼之感 尤其係證明公式

其實最好係P.math + phy + chem 但在有限選擇下 phy + p.math 最好

大學選科可以向engineer、maths、building方面埋手

cheungtszfung 發表於 2006-6-6 19:03

原帖由 richardchan1988 於 2006-6-6 18:16 發表
我認為最好係 phy + P.math 因為冇3AL 加上讀左P.mathPhy會有如虎添翼之感 尤其係證明公式

其實最好係P.math + phy + chem 但在有限選擇下 phy + p.math 最好

大學選科可以向engineer、maths、building ...
THX!~~

咁選Phy+Chem同Chem+Bio大學可以選o羊系?

Ketsu 發表於 2006-6-6 23:14

建議如果中五冇讀A. Maths既話
免得過都唔好揀Physics
因為到時或者會讀得比較辛苦
(呢個係個人經歷)

cheungtszfung 發表於 2006-6-7 13:45

原帖由 Ketsu 於 2006-6-6 23:14 發表
建議如果中五冇讀A. Maths既話
免得過都唔好揀Physics
因為到時或者會讀得比較辛苦
(呢個係個人經歷)
I have studied A.Maths

richardchan1988 發表於 2006-6-7 18:28

原帖由 cheungtszfung 於 2006-6-7 13:45 發表

I have studied A.Maths
咁就更應該選擇P. math + phy 若選擇chem + phyD電學證明公式方法就會好難明
至於Chem + Bio 大學科目選擇應該較P. math + phy稍為窄一點 還是自己決定吧:victory:

P.S:我冇讀過A. math 但而家就讀緊P.math + phy 感覺上可以係可以追得上既

kwyeung 發表於 2006-6-7 20:34

我覺得AL選科唔係話睇出路咁簡單,
而係先睇你對邊科興趣大D。
除非你第日諗住讀精算、數學等科目,
唔係讀Phy + chem同phy+ P.maths出路差唔多。

A-level課程咁多, 如果無興趣仲要勉強讀落去,
我只可以講你唔好諗住讀得開心。

~誰@359~ 發表於 2006-6-7 23:06

我諗如果讀Chem+Bio,日後都係做生物科技果d工作嫁啦

kwyeung 發表於 2006-6-7 23:42

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-7 23:06 發表
我諗如果讀Chem+Bio,日後都係做生物科技果d工作嫁啦

其實好多人讀science, 大學都會揀讀Arts / Business個類科,
所以唔好有錯覺讀science你就成世都要對住science野。

cheungtszfung 發表於 2006-6-8 10:53

原帖由 kwyeung 於 2006-6-7 20:34 發表
我覺得AL選科唔係話睇出路咁簡單,
而係先睇你對邊科興趣大D。
除非你第日諗住讀精算、數學等科目,
唔係讀Phy + chem同phy+ P.maths出路差唔多。

A-level課程咁多, 如果無興趣仲要勉強讀落去,
我只可以講你 ...
我最鍾意Chem,我估CE Chem應該有A/B,但教Chem ar sir叫我唔好選AL Chem......
頁: [1] 2
查看完整版本: AL選科問題