da54 發表於 2017-7-28 17:15

荃灣綫、觀塘綫、港島綫因電力故障減至 4 分鐘一班

.
三條線一齊瀨野,罕見~

ASV50 發表於 2017-7-28 17:24

明明係 長沙灣 - 美孚 一段電力出事
點樣可以累到埋另一供電網既港島綫都有事呢:L

eternalflame 發表於 2017-7-28 17:27

ASV50 發表於 2017-7-28 17:24
明明係 長沙灣 - 美孚 一段電力出事
點樣可以累到埋另一供電網既港島綫都有事呢
...

Service Update話連東鐵線都有事

Alex7808 發表於 2017-7-28 17:32

港鐵倒霉日

JR5204@26M 發表於 2017-7-28 17:37

eternalflame 發表於 2017-7-28 17:27
Service Update話連東鐵線都有事

反而將軍澳線可以無事
唔通唔同電網?

ASV50 發表於 2017-7-28 17:45

JR5204@26M 發表於 2017-7-28 17:37
反而將軍澳線可以無事
唔通唔同電網?

From MTR Service Update:

MTR Service Update added 2 new photos.
1712 架空電纜供電故障,觀塘綫、荃灣綫、港島綫、東鐵綫列車服務嚴重受阻,

可考慮其他交通工具

由中華電力接入市區綫架空電纜的一個整流電站,發生機件故障,

而令列車可獲的牽引電流減少,亦影響到部分車站的非緊急設施

港鐵職員及電力公司職員正進行搶修
中電供電既 荃灣綫 觀塘綫 東鐵綫 出事都有得解
但應該港燈負責大部分供電既港島綫都受牽連

反而將軍澳綫 西鐵綫 就暫時倖免

eternalflame 發表於 2017-7-28 17:58

ASV50 發表於 2017-7-28 17:45
From MTR Service Update:

無記錯成個市區線電網係兩間公司一齊負責,所以中電有事係會波及到港島線

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-28 18:05

頭先係旺角上車去緊金鐘,尚算上到車同埋車速較慢

leonchunghk 發表於 2017-7-28 18:10

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-28 18:05
頭先係旺角上車去緊金鐘,尚算上到車同埋車速較慢

啱啱MTR APP話已經處理好:time:

s3n370 發表於 2017-7-28 18:12

eternalflame 發表於 2017-7-28 17:58
無記錯成個市區線電網係兩間公司一齊負責,所以中電有事係會波及到港島線

...

曾經聽過業內人士指,呢三條線其中一條供電出問題,可以靠另外兩條供住先

三條開得平均D,總好過一條唔得而另外兩條正常
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 荃灣綫、觀塘綫、港島綫因電力故障減至 4 分鐘一班