eternalflame 發表於 2017-8-10 18:10

RDS-2014項目最新進度

根據港鐵今日公佈的2017年上半年業績簡報,RDS-2014各項目的進度如下:
(已新增2017年施政報告的建議)

計劃 港鐵提交建議書時間 規劃/公眾諮詢時間
屯門南延線 2016年底2018年諮詢
北環線及古洞站 2017年3月2018年諮詢
東九龍線 2017年7月2018年詳細設計
東涌西延線及東涌東站 2018年2018年詳細設計
北港島線 2018年2018年詳細設計
洪水橋站 未有時間表未有時間表
南港島線西段 未有時間表未有時間表

hokachung 發表於 2017-8-11 01:19

睇黎港鐵對南港島綫(西段)客量無咩信心,所以拖得就拖

timewater 發表於 2017-8-11 10:12

屯門南延線既建議係點?
我見到湖景邨同蝴蝶邨兩位議員佈告版已經無再講屯門南線啦喎

eternalflame 發表於 2017-8-11 10:14

早交建議書又唔代表會早開工,不過感覺上屯門南似乎係想fast track
南港島線西段又唔一定無客,華富一重建可以起到好大規模都得

eternalflame 發表於 2017-8-11 10:15

timewater 發表於 2017-8-11 10:12
屯門南延線既建議係點?
我見到湖景邨同蝴蝶邨兩位議員佈告版已經無再講屯門南線啦喎
...

屯門站以南繼續高架,湖景路設高架車站

鴨咀帽 發表於 2017-8-11 20:20

主要係因為華富重建未落實
之前因為置富居民大力反對, 修訂左重建計劃
早排先開長新一輪諮詢
基本上西段同華富重建係要同步一齊做

SSBT 發表於 2017-8-12 00:24

地鐵搵到地咪快馬加鞭囉

mak5052 發表於 2017-8-12 10:58

eternalflame 發表於 2017-8-11 10:15
屯門站以南繼續高架,湖景路設高架車站

一問:東西走廊 17 抽中車千九夠可見將來(大圍至紅磡及屯門南站)用未?

JX9097 發表於 2017-8-12 13:17

北港島線等到天荒地老...

tonyng 發表於 2017-8-12 23:44

mak5052 發表於 2017-8-12 10:58
一問:東西走廊 17 抽中車千九夠可見將來(大圍至紅磡及屯門南站)用未?
...

目前規劃東西線營運模式是 TUM-CIO : TUM-WKS = 1 : 2

TUM-CIO Round trip 124分鐘
TUM-WKS Round trip 144分鐘

48抽千九+17抽假九 = 65抽,假設兩抽Standby,兩抽做Maintenance,出61抽。
計落屯門至第一城之間的平均班次都可以做到 135秒 (2.25分鐘) headway,
你認為夠唔夠呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: RDS-2014項目最新進度