cks188 發表於 2017-8-12 12:39

建制派議員建議輕鐵地底化

估唔到台灣將台鐵地下化嘅風氣吹到香港
不過你班議員重水過人地,連輕鐵本身用途同風格都唔清楚,更唔好講你連有無地去做就提議。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170812/mobile/odn-20170812-0812_00176_002.html

groom1002 發表於 2017-8-12 19:39

你知議員可以隨便講,連實地考察/建築技術等識條鐵

Hopuco 發表於 2017-8-12 21:12

無論係泛民定係建制派區議員,
佢地最鐘意講呢D意見,
明知做唔到,但又俾人感覺做左野咁 :lol

都係果句,元朗大馬路塞車主要係太多私家車,
繁忙時間將體育路到鳳翔路之間既元朗大馬路劃為禁區,
只俾巴士、小巴、的士同居民巴士行,
已經可以有好大改善。

輕鐵載客量大、上落快、冇廢氣排放,
點睇要地底化既,都係馬路而唔係輕鐵囉。

PZ8988 發表於 2017-8-12 21:36

將輕鐵地下化可以減輕元朗大馬路一段路面擠塞
元朗太人多車多容易塞車

問題係最終錢同技術問題

currypig 發表於 2017-8-13 15:14

PZ8988 發表於 2017-8-12 21:36
將輕鐵地下化可以減輕元朗大馬路一段路面擠塞
元朗太人多車多容易塞車

反正係 FF
將佢轉單軌架空囉 :lol

jpoon 發表於 2017-8-14 18:17

Hopuco 發表於 2017-8-12 21:12
都係果句,元朗大馬路塞車主要係太多私家車,
繁忙時間將體育路到鳳翔路之間既元朗大馬路劃為禁區,
只俾巴士、小巴、的士同居民巴士行,
已經可以有好大改善。

根本元朗道路設計有問題,將大馬路整做禁區,周邊道路咪仲塞得犀利

S3BL470@98A 發表於 2017-8-14 22:22

浚╭☆ 發表於 2017-8-15 00:34

S3BL470@98A 發表於 2017-8-14 22:22
仲以為是飯民,原來是建制派提出。
輕鐵是服務屯門,元朗及天水圍。
以現時的情況,輕鐵不需要改為地 ...

咁未知大師有咩高見呢;P

Choi 發表於 2017-8-15 11:18

其實繁忙路段可以架空,學芝加哥的Loop,每兩個街口整個天橋駁架空站

DIH 發表於 2017-8-15 12:30

Choi 發表於 2017-8-15 11:18
其實繁忙路段可以架空,學芝加哥的Loop,每兩個街口整個天橋駁架空站

架空路段橋躉至少佔一條行車線,施工期間最大鑊,要封一條行車線臨時重置其中一邊輕鐵路軌,難搞過鑽地。
頁: [1] 2
查看完整版本: 建制派議員建議輕鐵地底化