timewater 發表於 2017-8-13 16:17

未來東西線沿線月台目的地指示牌可否加埋紅磡?

東西走廊係來往新界東經市區往新界西。

就某網拍攝到顯徑站,已有啡色月台數字牌,寫住 ❶ 屯門;同埋❷烏溪沙

但喺紅磡站以東嘅居民,係睇唔慣列車往屯門,而紅磡站以西嘅居民係好難睇慣列車往烏溪沙。

本人建議紅磡站以東嘅車站(何文田至烏溪沙),往屯門方向應寫❶紅磡至屯門,或寫❶紅磡,然後細字:直通運行至屯門。

反之,紅磡站以西嘅車站(尖東至屯門),往烏溪沙方向應寫❷紅磡至烏溪沙,或寫❷紅磡,然後細字:直通運行至烏溪沙。

以上建議更符合地區文化同令乘客更易分辨方向
新界東西嘅居民未必熟對方地名,但對市區地名有較多認識

eternalflame 發表於 2017-8-13 16:55

香港乘客對直通運行嘅講法唔熟悉

marcowong1011 發表於 2017-8-13 17:38

鰂魚涌居民睇唔慣列車由往油麻地變成往寶琳
藍田以西居民睇唔慣往鰂魚涌/ 北角變成往調景嶺

尖東居民睇唔慣往羅湖/ 落馬洲變成往屯門/ 紅磡

屯門居民睇唔慣720 變751
天水圍居民睇唔慣721 變761/P, 又睇唔慣701 變705/6

然後呢?

呢D 根本唔係理由

tfzoofsss 發表於 2017-8-13 18:03

其實呢個提議套用喺兩邊總站都屬於郊區嘅路線係唔錯,好似London Underground,都一律用Central London代替另一邊總站做方向指示,好少會搭錯。

ronaldlau 發表於 2017-8-13 18:29

我睇唔明樓主的 logic 響邊
睇唔慣,睇睇吓都會慣,
參考星加坡NSL 的寫法~~
Jurong East (via:woodlands)

香港的東西綫可以寫: 往屯門 (細字) (經:紅磡)
反之亦然

hokachung 發表於 2017-8-13 20:16

新界東西嘅居民未必熟對方地名,但對市區地名有較多認識
難以理解你呢個假設

timewater 發表於 2017-8-13 22:49

馬鞍山嘅人去紅磡(市區)點都多過屯門。寫往屯門,好難令人想像列車係出市區。屯元天嘅人去紅磡(市區)點都多過烏溪沙。寫往烏溪沙,好難令人想像列車係出市區。

dogdog002 發表於 2017-8-13 23:46

timewater 發表於 2017-8-13 22:49
馬鞍山嘅人去紅磡(市區)點都多過屯門。寫往屯門,好難令人想像係出市區。 ...

你講市區既話

即刻諗起機場站咪係用往市區囉;P

但你咁講既話馬鞍山去屯門既人唔洗理既

例如有人問入荃灣西既車去邊度搭咁又唔洗理日

話N年前係幕門係寫「荃灣綫往荃灣」 跟著先簡化做往荃灣

而家配合埋月台路綫圖已經足夠

timewater 發表於 2017-8-13 23:54

dogdog002 發表於 2017-8-13 23:46
你講市區既話

即刻諗起機場站咪係用往市區囉

無話唔理, 只係建議寫 "往紅磡至屯門" / "往紅磡至烏溪沙"

如果佢學日本, 寫"往屯門細字(大圍 鑽石山 紅磡 尖東) 方向" 我更加歡迎

dogdog002 發表於 2017-8-14 01:16

timewater 發表於 2017-8-13 23:54
無話唔理, 只係建議寫 "往紅磡至屯門" / "往紅磡至烏溪沙"

如果佢學日本, 寫"往屯門細字(大圍 鑽石山 ...

但你咁寫會唔會令人誤解呢

當你大圍見到 指示寫

<- (3) 往紅磡至屯門

會唔會反而想問去鑽石山上唔上得車

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 未來東西線沿線月台目的地指示牌可否加埋紅磡?