Gozaho 發表於 2017-8-28 08:15

機鐵蝕足二十年

其實都估到,雖然話之前機鐵推朝早廿蚊每位話止到蝕,
但得朝早嗰兩個鐘嘅優惠,係咪真係賺到條數,而家其實就話唔work。
機鐵其實有無諗過下繁至深夜做回頭優惠呢?

https://www.inmediahk.net/node/1051681

CRH5 發表於 2017-8-28 12:18

其實之前一直都係不成文咁全日賣 $20 早晨專線飛
係之後唔知邊次加價之後,先變成只限早繁 0700-1000

lsc04d11 發表於 2017-8-28 20:17

...

(矛盾位)
如果全日都有20蚊機鐵由青衣特快往港島,搶走少量948客,大家一直夢寐以求的全日/延長服務時間就更難達到了!

concorde3388 發表於 2017-8-28 21:37

...

之前好地地全日比人搭咪好,都唔明做咩嚴格執行。唔通驚啲客見到中途站有人上車觀感唔好?

hokachung 發表於 2017-8-29 00:51

(矛盾位)
如果全日都有20蚊機鐵由青衣特快往港島,搶走少量948客,大家一直夢寐以求的全日/延長服務時間 ...

真係唔明全日20蚊機鐵有咩困難
其實948全日同機鐵全日20蚊無咩衝突,機鐵做青衣北特快中環,948做青衣南特快港島北,市場唔同

053h4 發表於 2017-8-29 03:02

kei_hk 發表於 2017-8-29 10:36

053h4 發表於 2017-8-29 03:02
我覺得港鐵怕比人嘈做咩青衣出一出閘會平幾廿蚊掛

朝早少人由機場出市區賣大包無所謂,而且話繁時特別服 ...

2個問題 :

1. 機場快線又唔預大家企﹐如果全日提供青衣/九龍去香港站的服務﹐在其他時段機場快線的較多客的時段﹐會唔會令這批客要企﹐令他們無了合理期望?

2. 有幾多人願意拿行李出閘再入閘﹐坐下一班車去香港﹐為的是慳$25(但同時要放棄機場快線免費穿梭巴士/市區線接駁) ?
真係要慳錢﹐直接青衣這轉乘東涌線﹐即時慳$45(香港站)/$35(九龍站);P﹐兼且有市區線接駁﹐去埋2個過境車站返大陸都仲得。

為慳$25(青衣重新入閘坐機鐵)而損失市區線免費接駁﹐值唔值?
註 : 青衣/九龍去香港站﹐無講包埋市區線免費轉乘﹐同時講明不可便用車站免費穿梭巴士。

kei_hk 發表於 2017-8-29 10:44

(矛盾位)
如果全日都有20蚊機鐵由青衣特快往港島,搶走少量948客,大家一直夢寐以求的全日/延長服務時間 ...

其實﹐$20由青衣去香港的機場快線真係咁大吸引力?

這個車票係唔包任何接駁的﹐即係你去香港站都OK。

但如果你仲要轉車﹐這便要額外再支付相關車費。
這個情況下﹐仲有幾大吸引力﹐叫人去坐機鐵去香港島:L

在任何時段(除頭車/尾車時段)﹐機場快線的班次又唔夠東涌線密﹐除非你真係夾到機場快線的開車時間表﹐否則你都係蝕等車時間。

作為乘客﹐只要目的地唔係香港/中環﹐根本唔會考慮機場快線。
即使唔理車費問題﹐你都要在機場快線站行去東涌線一邊重新入閘轉車﹐點解會做這麼傻的事;P

dogdog002 發表於 2017-9-1 00:30

kei_hk 發表於 2017-8-29 10:44
其實﹐$20由青衣去香港的機場快線真係咁大吸引力?

這個車票係唔包任何接駁的﹐即係你去香港站都OK。

磚家似乎唔記得香港係有頭等

同埋中環已經係一個巨大吸引力

而家東涌綫下繁已經逼爆離開香港

機鐵疏導下好應該

之但係機鐵都開始自身難保開始企人

難怪港鐵咁多年終於加價

kei_hk 發表於 2017-9-1 09:54

dogdog002 發表於 2017-9-1 00:30
磚家似乎唔記得香港係有頭等

同埋中環已經係一個巨大吸引力

你要先攪清楚你想處理的客流方向

如果你話下繁香港至青衣﹐真係做這個生意﹐咪直接影響機場客囉。
你真係想趕走機場客?

至於青衣去香港方向﹐其實有幾多人真係在香港站完成整個車程?
有什麼吸引力叫這班人要用多些少錢去坐機鐵?

你去中環﹐都要在香港站出番地面行天橋﹐才到中環中心地區。

唔通你真係唔知早繁係有吉車由青衣開出﹐有位由頭坐到尾﹐仲要平過機鐵。
機鐵真係好大吸引力?

尚要轉乘港島線的客﹐又有幾多人願意出一次閘﹐兜個運去番市區線﹐再入一次閘去轉車?
想要位坐﹐點解唔在青衣站等多班車﹐等青衣特車才上車。

真係有好大的吸引力﹐就唔會一開始到而家﹐都係收$20﹐完全無加價啦。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 機鐵蝕足二十年