bobbycheng 發表於 2017-9-7 18:32

點解中環站既結構同其他港島線地底車站唔同?

小弟對於港鐵車站既建造方法唔熟識
有個關於中環站結構既問題想請教大家

港島線地底車站多數有以下特徵:
- 大堂面積多數比較細小
- 多數用側式月台設計
- 月台多數係圓拱形同比較狹窄

相反中環站既情況好似完全唔同:
- 可以起到龐大既大堂
- 兩個港島線側式月台比其他港島線側式月台寬闊
- 弧形設計亦只係佔兩個側式月台好少部分
- 荃灣線月台更加可以用島式月台設計,
外觀同九龍既島式月台相似

不過中環站既月台/大堂係德輔道中,遮打道地底
應該同其他起係馬路地底既港島線車站面對同樣問題
點解中環站可以起到比其他港島線車站闊落既大堂同月台?

而遮打道只有3條行車線既闊度已經可以起島式月台
軒尼詩道,英皇道等等既闊度都係同遮打道相若
但係上環,灣仔,銅鑼灣,北角等等就要起狹窄既側式月台
係咪因為中環站荃灣線月台既建造方式同其他港島線月台唔同
所以可以用島式月台設計?

先謝:handshake

eternalflame 發表於 2017-9-7 19:58

呢兩條片應解答到你嘅問題

https://youtu.be/AXOT5bnW5og?t=3m25s
https://www.youtube.com/watch?v=taSFZvd_dvI

bobbycheng 發表於 2017-9-7 20:30

eternalflame 發表於 2017-9-7 19:58
呢兩條片應解答到你嘅問題

https://youtu.be/AXOT5bnW5og?t=3m25s

先多謝師兄提供既兩條link:handshake

不過條片冇明確講明點解中環站與別不同
以小弟對條片既理解
係咪中環站處於岩石層而其他站處於軟土層?
係咪中環站大堂用由下而上既方法建造
而其他站大堂用由上而下既方法建造?

咁大堂用由上而下定由下而上既方法起
係咪同岩石層定軟土層有關?

eternalflame 發表於 2017-9-7 22:27

先多謝師兄提供既兩條link

再看轉載本站9年前的討論
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&action=printable&tid=281354

s3n370 發表於 2017-9-7 22:43

先多謝師兄提供既兩條link

主因係中環站及金鐘站﹙荃灣及港島線部分﹚主要以明挖方式建造

另外,無論係泥層定係石層,都可以採用由下而上或由上而下方式建造。先上而下定係先下而上,反而係睇車站以至隧道嘅整體建造計劃,以及財務等因素而定。
一個簡單例子係,如果需要要最快掘到落最底層﹙較常見係配合鑽挖機工期﹚,就會用由下而上方式建造車站
如果想早D起好部分車站結構,以便早一步開展其他工程﹙裝修機電等﹚,就會傾向用由上而下方式建造

甚至有試過同一個地底結構,一部分係由上而下,另一部分係由下而上

kumagai 發表於 2017-9-8 00:17

中環站荃灣線月台在修正早期系統時期興建,所以同其他荃灣線車站一樣用明挖隨填方法興建島式月台,但因為用呢種方法要挖開路面,太過擾民及阻礙交通,所以興建港島線時,中環站港島線月台便和其他港島線車站一樣用鑽挖方式興建側式月台,減少路面改道所造成交通擠塞

hokachung 發表於 2017-9-8 01:21

kumagai 發表於 2017-9-8 00:17
中環站荃灣線月台在修正早期系統時期興建,所以同其他荃灣線車站一樣用明挖隨填方法興建島式月台,但因為用 ...

港島綫月台唔係起修正早期系統嗰時已經預留左咩?

kumagai 發表於 2017-9-8 09:17

hokachung 發表於 2017-9-8 01:21
港島綫月台唔係起修正早期系統嗰時已經預留左咩?

你可以咁講,修正早期系統時畢打站大堂及港島綫上層月台結構已經存在,但最下層往上環站方向嘅月台仲未有,係起港島綫時加建,另外港島綫上下層月台頭尾部份都係後來先有

eternalflame 發表於 2017-9-8 10:35

kumagai 發表於 2017-9-8 09:17
你可以咁講,修正早期系統時畢打站大堂及港島綫上層月台結構已經存在,但最下層往上環站方向嘅月台仲未有 ...

睇返之前嘅討論,應該係話遮打站有連接畢打街大堂及港島線的預留部份,而畢打街大堂通車時係未興建。到港島線開始建造時,先拆前郵政總局大樓興建畢打街大堂及港島線行車管道,再重建成現在的環球大廈。真係要睇下當時有無遮打道下層大堂的相片,先可以知道是否已興建好3號月台的一部份

kumagai 發表於 2017-9-8 15:53

eternalflame 發表於 2017-9-8 10:35
睇返之前嘅討論,應該係話遮打站有連接畢打街大堂及港島線的預留部份,而畢打街大堂通車時係未興建。到港 ...

修正早期系統通車時,港島綫上層3號月台已經存在,只係未完全完成,我估當時用圍板封住,舊郵政總局亦係修正早期系統時拆卸,所以中環站港島綫工程包括加建港島綫下層4號月台,月台頭尾加長部分,4個新出口,及站內一些改動
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 點解中環站既結構同其他港島線地底車站唔同?