魔雪巴士頻道 發表於 2017-9-8 17:51

港鐵/九巴學生優惠疑問

小弟朋友喺屋企揾到一張紫藍色卡面嘅「首創版」學生八達通, 背面係灰白色「8」字logo (非個人八達通)。
請問有冇人知而家用呢張卡搭港鐵, 能否享用「學生特惠車費」呢 ?
搭九巴, 又可否享有「學生長途路線即日回程半價優惠」呢 ?

先謝:)

s3n370 發表於 2017-9-8 17:58

當年的紫色學生八達通,已自動變做成人八達通
曾經拎番張舊紫色八達通重用,可惜早兩三年遺失佐

Blank sorry

魔雪巴士頻道 發表於 2017-9-8 18:34

當年的紫色學生八達通,已自動變做成人八達通
曾經拎番張舊紫色八達通重用,可惜早兩三年遺失佐
...

如果當年有商品說明條例嘅話, 港/地/九鐵會唔會俾人告;P

s3n370 發表於 2017-9-8 19:06

魔雪巴士頻道 發表於 2017-9-8 18:34
如果當年有商品說明條例嘅話, 港/地/九鐵會唔會俾人告

當年講到明以後只有學生批註的個人八達通,先可享有學生票價優惠。批註仲要年年續,有乜問題?

魔雪巴士頻道 發表於 2017-9-8 20:58

s3n370 發表於 2017-9-8 19:06
當年講到明以後只有學生批註的個人八達通,先可享有學生票價優惠。批註仲要年年續,有乜問題? ...

但一開始啲藍色八達通應該係賣斷, 永遠都係「學生」架喎
將啲卡變哂成人, 真係冇問題?:o

lpc 發表於 2017-9-8 21:33

將啲卡變哂成人, 真係冇問題?
...

當年未強制要用「學生身份」個人八達通卡
用呢張學生八達通都要附加一張地鐵學生乘車證
先符合到特惠車費資格
既然後來都已經無咗乘車證呢樣嘢
咪轉返晒成人八達通

hokachung 發表於 2017-9-9 00:18

將啲卡變哂成人, 真係冇問題?
...

你肯定張八達通真係賣斷左畀用戶?

魔雪巴士頻道 發表於 2017-9-9 05:10

hokachung 發表於 2017-9-9 00:18
你肯定張八達通真係賣斷左畀用戶?

唔係, 我「賣斷」係指個「學生身份」, 唔係指張卡
張卡應該係租用版

lsc04d11 發表於 2017-9-10 16:13

我只知當年只在屯門盪的我,用左學生紫色八達通搭地鐵,佢話我。
大佬,九鐵做一套,地鐵做一套,咁點跟者?
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵/九巴學生優惠疑問