da54 發表於 2017-9-13 17:29

7-8/10 石崗高鐵列車開放日

為讓市民率先預覽高鐵列車,港鐵將於 2017 年 10 月 7 日及 8 日(星期六、日) 上午 10 時至下午 5 時在石崗列車停放處舉行開放日。

屆時訪客有機會參與導賞團進入高鐵列車車廂參觀。開放日更設有高鐵項目的展覽、拍照留念及遊戲攤位,讓訪客更全面了解列車的特色及高速鐵路網絡帶來的好處。

港鐵公司公司事務總監蘇家碧女士說:「為迎接高鐵項目在二零一八年第三季投入服務,公司將透過不同途徑為乘客提供最新的高鐵資訊。是次開放日不僅對鐵路迷是一個興奮的時刻,亦是跨境旅客近距離親身體驗高鐵列車的好機會。」

鑑於石崗列車停放處的空間限制,開放日期間可容納四千名訪客。入場券將由 2017 年 9 月 15 日晚上 6 時起透過港鐵 Facebook 專頁派出。參加者透過網上小遊戲,提供正確答案後,將有機會獲得開放日入場券 4 張,先到先得,派完即止。詳情請瀏覽 www.facebook.com/mtrhk

Source: http://www.mtr.com.hk/archive/co ... ase/PR-17-079-C.pdf

HV9990 發表於 2017-9-14 01:55

佢開放八鄉/大圍/何東樓我就真係興奮喇

da54 發表於 2017-9-14 15:15

HV9990 發表於 2017-9-14 01:55
佢開放八鄉/大圍/何東樓我就真係興奮喇

呢三個以前都開過啦..... 雖然我都想佢再開,但始終石崗係未開過,將來再開亦未必容易 (牽涉跨境設施保安問題)....

oman 發表於 2017-9-14 16:54

我見D 宣傳相有成五抽車一齊影!

MTR訂左幾多抽?

pcckw 發表於 2017-9-14 19:39

oman 發表於 2017-9-14 16:54
我見D 宣傳相有成五抽車一齊影!

MTR訂左幾多抽?

9列

HV9990 發表於 2017-9-15 00:56

da54 發表於 2017-9-14 15:15
呢三個以前都開過啦..... 雖然我都想佢再開,但始終石崗係未開過,將來再開亦未必容易 (牽涉跨境設施保 ...

我相信龜鐵會開俾你睇既地方都好有限,可能淨係開幾抽車俾你影相同參觀就算
同埋起碼仲有過8個月以上先通車,有啲地方可能都仲未搞掂

本地線車廠會多啲嘢睇

cruisesnet 發表於 2017-9-15 09:42

HV9990 發表於 2017-9-15 00:56
我相信龜鐵會開俾你睇既地方都好有限,可能淨係開幾抽車俾你影相同參觀就算
同埋起碼仲有過8個月以上先通 ...

車廠一早整好左好耐.
而且新廠線未開,
要攪開放日係最方便既時機.

估計同市區線車廠開放日差吾多

JZ3968 發表於 2017-9-17 13:19

FB話得獎名額775名, 每人4張飛, 即總共3100人入場, 但新聞稿話可容納4000人, 咁係咪有900個係MTR自己人?

FB個遊戲開咁多日俾人參加, 有無人知而家係咪已經爆晒quota?

SPkent 發表於 2017-9-17 14:55

JZ3968 發表於 2017-9-17 13:19
FB話得獎名額775名, 每人4張飛, 即總共3100人入場, 但新聞稿話可容納4000人, 咁係咪有900個係MTR自己人?

F ...

900個有啲預留俾港鐵友禮會會員登記,每人兩張飛,即係450個名額

currypig 發表於 2017-9-22 01:58

中左8張,到時見見
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 7-8/10 石崗高鐵列車開放日