SPkent 發表於 2017-9-17 20:10

首次搭到八卡馬鞍山線

其實隨著越嚟越多八卡列車投入服務,要搭到唔難,只因為本人少搭馬鞍山線,所以覺得「驚喜」
送片:走音兼低咗個key嘅嘟嘟聲(轉載)
https://www.youtube.com/watch?v=OoIQB1PwxfQ

currypig 發表於 2017-9-17 21:17

其實都唔算太多,都只係四分一左右
而且還要連著一齊開,002/003/004/005 係八卡車
其餘全部仍是四卡

JR800 發表於 2017-9-17 21:30

值得一讚...大圍車廠保養列車

miklcct 發表於 2017-9-17 21:50

currypig 發表於 2017-9-17 21:17
其實都唔算太多,都只係四分一左右
而且還要連著一齊開,002/003/004/005 係八卡車
其餘全部仍是四卡 ...

馬鞍山線16列車之中已經有10列係八卡啦,點會少呀?

HV9990 發表於 2017-9-18 00:18

如果新車都殘我仲驚

alexero 發表於 2017-9-18 00:48

馬鞍山線客量相對東西鐵較低
就算同線已用了超過10年車齡的SP1950,都仍然非常新淨:victory:

timewater 發表於 2017-9-18 18:25

點解新既PIDS只顯示一班列車
以前都係顯示兩班

仲有, 顯示列車數目 同 候車時間 點解要間歇顯示? 反而月台編號係無用, 應該刪走佢

lsc04d11 發表於 2017-9-18 20:27

timewater 發表於 2017-9-18 18:25
點解新既PIDS只顯示一班列車
以前都係顯示兩班

呢個問題我不滿左好耐啦。
如果個mon顯示既「下一班車」仲未離開月台,就會繼續係呢班車既資料,仲要一定上唔到既。
我好想睇定下架係4卡定8卡都唔得……

RyanPun 發表於 2017-9-18 20:48

miklcct 發表於 2017-9-17 21:50
馬鞍山線16列車之中已經有10列係八卡啦,點會少呀?
數量多咗,繁忙時間可以出都出齊,但非繁忙時間都係得板友提及既4班車用8卡,其餘都係4卡車。
btw 005係用4卡定8卡? 我見親005都係4卡車,反而001見親都係8卡車

JR800 發表於 2017-9-19 00:21

不只這樣 ~

大家一樣SP1900/1950,東鐵/西鐵綫列車車頂都氧化,車身較多損傷,啞色D,特別東鐵綫,保養最差。
馬綫車頂仲「立立令」,車身極少損傷,一樣「立立令」,整體保養優勝!
頁: [1] 2
查看完整版本: 首次搭到八卡馬鞍山線