E351 發表於 2017-9-25 23:06

壞特惠站派2蚊益街坊?

其實咁嘅處理方法ok嘅
不過就防唔到貪小便宜嘅人咁解
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170925/mobile/bkn-20170925184940465-0925_00822_001.html

hokachung 發表於 2017-9-26 00:13

正常應該係揾客務中心加返個$2優惠落去,但係問題係黃竹坑站根本無呢樣野
唔知係咪部自助客務機無寫到呢個function落去:lol

kei_hk 發表於 2017-9-26 09:40

方法無問題﹐但做法有問題。

其實應該係要入左閘才派cash﹐唔係在非收費區派 $2。
未入閘真係有問題﹐真係等同任人取﹐無限制去派。

入閘後﹐已經可以確定係 "乘客"﹐用番cash去補償是合情理的。
反正其他站壞機﹐職員都係基於個 "信" 字﹐你開聲便提供 $2 優惠﹐分別只是 cash 還是存入八達通卡。

kei_hk 發表於 2017-9-26 10:38

正常應該係揾客務中心加返個$2優惠落去,但係問題係黃竹坑站根本無呢樣野
唔知係咪部自助客務機無寫到呢個f ...

唔知﹐事後向MTR提出因為壞優惠機而損失$2優惠﹐MTR會唔會願意退還$2車資優惠給乘客?;P

toyl 發表於 2017-9-26 13:17

唔知係咪部自助客務機無寫到呢個f ...
9點後去落馬洲半價個優惠自助機都做到。其實果度如果系統有開放功能,自助機聯絡職員應該做得到呢個效果。

053h4 發表於 2017-9-26 15:25

dogdog002 發表於 2017-9-26 22:32

kei_hk 發表於 2017-9-26 09:40
方法無問題﹐但做法有問題。

其實應該係要入左閘才派cash﹐唔係在非收費區派 $2。

咁又唔係咁講:$

入左閘就當你俾左錢,接受交易,

同意接受服務

有咩爭拗當然係未俾錢之前講啦
頁: [1]
查看完整版本: 壞特惠站派2蚊益街坊?