lsc04d11 發表於 2017-9-29 12:49

講一聲就可退錢?

睇到10月1,2優惠條款
尖東轉綫過境可能會扣多0.1或0.5,但去客務中心就肯定退0.5 .... wah...

kei_hk 發表於 2017-9-29 14:10

都要乘客自己醒水﹐知道有 "多付" 車資﹐自己去搵職員﹐會有番 5毛錢 收番。
個別車站﹐仲要更醒水才有 5毛錢收番。
(註 : 我假設無客務中心的車站﹐車程都有 "多付" 車費的情況)

sugertanaka1 發表於 2017-9-29 23:06

其實如果當初港鐵肯想辦法解決尖咀尖東的出閘轉乘問題,

dogdog002 發表於 2017-9-30 01:00

sugertanaka1 發表於 2017-9-29 23:06
其實如果當初港鐵肯想辦法解決尖咀尖東的出閘轉乘問題,

我諗係因為今天連埋97折所以太複雜

去到最尾幾日先發現出錯

結果已經太遲改唔切

kei_hk 發表於 2017-9-30 15:06

dogdog002 發表於 2017-9-30 01:00
我諗係因為今天連埋97折所以太複雜

去到最尾幾日先發現出錯

印象中.......

之前又係收小童價﹐又撞正第2程9折﹐都會出現相同情況﹐條款都係叫客去客務中心收錢。

一年才一兩次機會出現的問題﹐鬼得閒同你慢慢改收費程式再test一次。
直接叫受影響的乘客(如果相關乘客發展的話)﹐自己去追數好過﹐慳水慳力。

sugertanaka1 發表於 2017-9-30 18:20

kei_hk 發表於 2017-9-30 15:06
印象中.......

之前又係收小童價﹐又撞正第2程9折﹐都會出現相同情況﹐條款都係叫客去客務中心收錢。

其實係尖咀尖東站搞返入閘區轉乘就冇問題啦????

kei_hk 發表於 2017-9-30 18:30

sugertanaka1 發表於 2017-9-30 18:20

你去MTR官網下載2個車站的地圖﹐再編排分割收費區出來﹐但最重要條件係唔會影響大眾使用行人隧道穿梭不同出入口。:$

skpracta 發表於 2017-9-30 23:11

連接兩個車站的隧道業權屬於政府,尖東站業權嚴格而言屬於九鐵(地鐵只係租來營運),要畫收費區基本上沒可能.

sugertanaka1 發表於 2017-9-30 23:47

skpracta 發表於 2017-9-30 23:11
連接兩個車站的隧道業權屬於政府,尖東站業權嚴格而言屬於九鐵(地鐵只係租來營運),要畫收費區基本上沒可能 ...

其實我反而好奇如果在入閘區轉乘同自由24小時使用嘅隧道之間啲乘客(包括遊客)以及班議員會選擇那一個????—雖則我相信唔少人係兩個都想要????

kei_hk 發表於 2017-10-1 10:19

sugertanaka1 發表於 2017-9-30 23:47
其實我反而好奇如果在入閘區轉乘同自由24小時使用嘅隧道之間啲乘客(包括遊客)以及班議員會選擇那一個???? ...

我會選擇前者開放的隧道;P

如果劃到一條收費區域的通道﹐又唔影響非乘客使用隧道進出不同出入口﹐即使收費通道可應付人流較細﹐我都唔介意(前題係依然保留現時八達通/都會票的轉乘安排)。

至於議會﹐多一事不如少一事﹐都實行了多年﹐仲改乜鬼﹐除非真係可以劃到一條收費通道出來。
但現實....... 如果做到﹐MTR都一早做左啦。
頁: [1] 2
查看完整版本: 講一聲就可退錢?