tonyng 發表於 2017-10-23 00:02

東鐵非千九客運車卡不日會在西鐵八鄉車廠出現

如題。

(資料來源:龜殼字刻)

pcckw 發表於 2017-10-23 08:14

難道是東鐵(南北)線新列車暫存在八鄉,還是MLR退役後放在八鄉,由相關中標公司運走車卡?

marcowong1011 發表於 2017-10-23 11:01

一定唔會係R train, 架車闊咗過唔到月台
(如果得嘅話, 佢地就會係八鄉落地再拖去東鐵, 唔使山長水遠去火炭)

短期黎講唔會係MLR, 退役之後有幾大可能
要就地解決的話, 八鄉應該提供到比較大嘅地方施工
要原架運走的話, 好明顯由八鄉運走好過火炭

短期唯一嘅可能就係黃頭

Hongkonger 發表於 2017-10-23 22:29

marcowong1011 發表於 2017-10-23 11:01
(如果得嘅話, 佢地就會係八鄉落地再拖去東鐵, 唔使山長水遠去火炭) ...

其實有沒有技術上的可能,將四代列車並排合照,好作歷史見證?

kei_hk 發表於 2017-10-23 22:43

(如果得嘅話, 佢地就會係八鄉落地再拖去東鐵, 唔使山長水遠去火炭) ...

如果係黃頭﹐3卡車都已經長放火炭﹐搬去錦田去讓出空位﹐作用都不大。照計要做﹐應該一早已經做左。

MLR 機會極微﹐除非MTR將部份大修工序搬入錦田﹐但係值唔值得這樣做?
去到真係夠鐘退役﹐退役車去錦田暫存都算正常﹐但東鐵沿線都有位運走車卡的。

之前一直有人講﹐西鐵由於一直有預貨運﹐所以已經預左車身較闊的列車通行。
如果屬實﹐運R train過去暫存﹐都唔係無可能﹐而且機會性都幾高﹐當R-train慢慢到港﹐東鐵一邊真係好難抽到位安置晒成批車﹐又唔影響東鐵日常運作。

會唔會爆冷﹐係KTT;P

kei_hk 發表於 2017-10-24 15:45

Hongkonger 發表於 2017-10-23 22:29
其實有沒有技術上的可能,將四代列車並排合照,好作歷史見證?

全體載客列車唔要求拍攝背景﹐技術上係做到的。

如果南北線新車係去唔到西鐵路段﹐這樣咪拉東西線新車去何東樓搵位影相囉。
這樣便可集齊黃頭﹐烏蠅頭﹐千九公主﹐東西線新車(老番千九)﹐南北線新車。

toyl 發表於 2017-10-25 12:53

kei_hk 發表於 2017-10-23 22:43
如果係黃頭﹐3卡車都已經長放火炭﹐搬去錦田去讓出空位﹐作用都不大。照計要做﹐應該一早已經做左。

之前一直有人講﹐西鐵由於一直有預貨運﹐所以已經預左車身較闊的列車通行。
如果屬實﹐運R train過去暫存﹐都唔係無可能﹐而且機會性都幾高﹐當R-train慢慢到港﹐東鐵一邊真係好難抽到位安置晒成批車﹐又唔影響東鐵日常運作。有預貨運都應該係未開南線之前的事,而家柯士甸同沿線車站比,月台空隙闊度分別有幾大呢?
頁: [1]
查看完整版本: 東鐵非千九客運車卡不日會在西鐵八鄉車廠出現