eternalflame 發表於 2017-11-4 19:06

東九龍線鑽石山站行人接駁

係上年2月時係A10版有版友貼過鑽石山綜合發展區規劃申請, 今日B2版有更詳盡的資料話會係下次黃大仙區議會會議傾。不過今次規劃亦清楚畫出穿過綜合發展區唯一一條行人隧道的走線及無障礙設施。
圖中行人隧道SW1係規劃申請入面係作為連接沙中線及東九龍線車站的接駁通道:

而呢張圖就顯示沙中線大堂會預留一個出口接駁行人隧道, 仲分別係沙中線出入口、彩虹道北面同GIC建築設有升降機。彩虹道北面更加有兩部升降機。

行人隧道於GIC建築的出入口的佈局似一個車站入口。

epsilon 發表於 2017-11-5 02:11

東九龍線出入口係會駁通呢條隧道,
但會有另一條閘內轉乘隧道嘅,
如果靠上面呢條咁窄仲要閘外就死得。

eternalflame 發表於 2017-11-5 13:53

如果靠上面呢條咁窄仲要閘外就死得。 ...

如果有收費區通道似乎唔夠位起, 最盡都只能經沙中線向屯門方向車頭開始, 係公屋同孔廟中間經過之後接入東九龍線車站大堂。條通道都唔荒闊得去邊

巴士的膠 發表於 2017-11-5 19:07

如果靠上面呢條咁窄仲要閘外就死得。 ...

隧道如果同公屋同期落成,似乎都好難加建就真,但如果係同公園一齊起,放埋入東九龍綫起夠雙層都有機會,始終東九龍綫詳細設計都未有

epsilon 發表於 2017-11-5 23:32

港鐵第三季已經交咗建議書畀政府,點會冇詳細設計呢;P

eternalflame 發表於 2017-11-6 00:17

epsilon 發表於 2017-11-5 23:32
港鐵第三季已經交咗建議書畀政府,點會冇詳細設計呢

發展區係2016年個時做規劃, 雖然有放RDS-2014考慮落去, 但似乎唔夠時間將港鐵計劃書內容整合進發展區內。
當然我的確會懷疑點解彩虹道以北個隧道出口要整兩部lift咁多。

epsilon 發表於 2017-11-6 00:22

eternalflame 發表於 2017-11-6 00:17
發展區係2016年個時做規劃, 雖然有放RDS-2014考慮落去, 但似乎唔夠時間將港鐵計劃書內容整合進發展區內。 ...

咁信不信由你:time:

EX-TL 發表於 2017-11-6 01:53

發展區係2016年個時做規劃, 雖然有放RDS-2014考慮落去, 但似乎唔夠時間將港鐵計劃書內容整合進發展區內。 ...

大站, 人口老化, 商貿/工業區附近, 又夠位起, 兩部lift點會係多?

中環站-環球大廈部lift, 好多時等兩三轉先入到lift, 應該要整兩至三部先正常.

eternalflame 發表於 2017-11-6 09:30

EX-TL 發表於 2017-11-6 01:53
大站, 人口老化, 商貿/工業區附近, 又夠位起, 兩部lift點會係多?

中環站-環球大廈部lift, 好多時等兩三 ...

如果人流多的話,點解唔係四美街個面起2部而係對面呢?
只能夠解釋因為個度會好多人行過去孔廟
但再北面約50米嘅港鐵入口又會多一部lift
所以先至覺得奇怪

EX-TL 發表於 2017-11-6 12:15

eternalflame 發表於 2017-11-6 09:30
如果人流多的話,點解唔係四美街個面起2部而係對面呢?
只能夠解釋因為個度會好多人行過去孔廟
但再北面 ...

彩虹道有兩部lift個位置, 個人估計係可以直接上到屋邨, 類似現時長沙灣站元州邨出口, 兩部lift都停晒三層(車站大堂, 長沙灣道, 平台花園).

正因為位置方便, 預計多人用, 同埋停三層真係有排等, 唔排除居民過對面馬路, 會直接用lift落隧道去政府大樓上番地面, 而拉車仔出入商貿區的港鐵客, even去四美街或大有街, 會搭一層到彩虹道過馬路, 而唔係過左隧道在政府大樓上.

頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 東九龍線鑽石山站行人接駁