eternalflame 發表於 2017-11-12 18:37

等沙中線啟用後,可以睇下大堂有無knock out panel啦

mak5052 發表於 2017-11-12 21:57

tonyng 發表於 2017-11-12 17:02
除了車站的長度外,佈局大致上是這樣。

其實東九龍線計劃係用南港島綫模式(短編成重鐵)定一般市區線來起?另外兩邊有冇預留延伸條件?

ricky 發表於 2017-11-13 10:38

mak5052 發表於 2017-11-12 21:57
其實東九龍線計劃係用南港島綫模式(短編成重鐵)定一般市區線來起?另外兩邊有冇預留延伸條件?
...

東九龍線都係概念,起唔起都成疑問,最終可能好似慈雲山咁落空。

mrkelvinyu 發表於 2017-11-13 10:40

四順果頭都無地俾佢起啦

ricky 發表於 2017-11-13 10:48

epsilon 發表於 2017-11-5 02:11
東九龍線出入口係會駁通呢條隧道,
但會有另一條閘內轉乘隧道嘅,
如果靠上面呢條咁窄仲要閘外就死得。 ...

政府規劃東九龍線的總站叫「鑽石山(南)」,會唔會就係在而家四美街巴士總站下面興建東九龍綫總站?

ricky 發表於 2017-11-13 10:52

EX-TL 發表於 2017-11-7 11:22
咩會? 港鐵友禮會?
灣仔站有出口叫「香港運輸物流學會」,其實佢只係軒尼詩道其中一座商業大廈的商戶,明顯係廣告。

eternalflame 發表於 2017-11-13 11:04

ricky 發表於 2017-11-13 10:38
東九龍線都係概念,起唔起都成疑問,最終可能好似慈雲山咁落空。
港鐵連初步設計都交左上政府,下年做詳細設計。

eternalflame 發表於 2017-11-13 11:08

ricky 發表於 2017-11-13 10:48
政府規劃東九龍線的總站叫「鑽石山(南)」,會唔會就係在而家四美街巴士總站下面興建東九龍綫總站? ...

RDS-2014加上份策略性環評都係將車站放係彩虹道一帶

ricky 發表於 2017-11-13 17:02

eternalflame 發表於 2017-11-13 11:08
RDS-2014加上份策略性環評都係將車站放係彩虹道一帶

彩虹道一帶,換句話即係四美街巴士站地底可能係東九龍線鑽石山選址,所以叫鑽石山(南)

epsilon 發表於 2017-11-13 23:36

ricky 發表於 2017-11-13 17:02
彩虹道一帶,換句話即係四美街巴士站地底可能係東九龍線鑽石山選址,所以叫鑽石山(南)
...

人哋咁樣回覆你就即係否定四美街總站下面啦,仲可能可能...
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 東九龍線鑽石山站行人接駁